МВФ вирішить долю кредиту України 11 листопада

10 листопада 08:38

Українське питання винесено на порядок денний засідання ради директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) у п'ятницю, 11 листопада.

 

Згідно з повідомленням МВФ у середу, директори фонду дадуть оцінку ефективності програми stand by, відкритої для України в період гострої фази кризи восени 2008 року (Ex Post Evaluation of Exceptional Access Under the 2008 Stand By Arrangement).

Нагадаємо, що МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредиту близько $17 млрд в рамках програми stand-by. З трьох виділених траншів на загальну суму майже $11 млрд перший у розмірі $4,5 млрд у листопаді 2008 року отримав Нацбанк, проте вже другий, у травні 2009 року, в розмірі $3 млрд було розділено навпіл між НБУ і урядом, а третій, у серпні, на $3,5 млрд повністю пішов уряду, аби полегшити виконання бюджету і закупівлю природного газу.

Виділення четвертого траншу в розмірі $3,8 млрд було заплановано на листопад 2009 року за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві наприкінці жовтня, однак не зробила позитивної заяви про завершення перегляду. МВФ неодноразово публічно наголошував, що очікує формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій та прийняття держбюджету на 2010 рік.

За час після отримання третього траншу уряд України також використав близько $2,1 млрд за рахунок конвертації отриманих від Фонду наприкінці серпня-початку вересня 2009 року спеціальних прав запозичення в рамках розподілу їх між усіма членами МВФ.

Після президентських виборів і зміни уряду в Україні було вирішено припинити програму stand-by 2008 року, і в кінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (близько $15,6 млрд). Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR1, 25 млрд. У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити країні другий транш кредиту stand-by у розмірі SDR1 млрд.

Програма stand-by передбачала виділення Україні щоквартально ще восьми траншів, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці.

Однак місія Фонду, яка працювала у березні в Києві, не стала рекомендувати раді директорів МВФ приймати позитивне рішення про виділення чергового траншу для країни. МВФ очікував від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на газ для населення.

Місія МВФ 4 листопада розповсюдила заяву за підсумками роботи в Києві з 25 жовтня по 3 листопада, згідно з якою вона взяла паузу для проведення додаткового відпрацювання технічних питань. Очікується, що дискусії з питань економічної політики буде відновлено в найближчому майбутньому.

Окрім того, віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко і міністр фінансів Федір Ярошенко на початку листопада провели у Вашингтоні перемовини з МВФ, підсумки яких не розголошувалися. Прем'єр Микола Азаров 4 листопада заявив, що чергова корекція програми співпраці з МВФ запланована після закінчення газових перемовин із Росією, що очікується в листопаді цього року.

В уряді України припускають, що два транші програми stand-by може бути об'єднано, що дозволить поповнити валютні резерви Нацбанку України відразу приблизно на $3 млрд.