МВФ: Вдалі газові переговори з РФ не знімають питання підвищення тарифів для населення

22 березня 12:53

В МВФ заявляють, що навіть у випадку вдалих переговорів з РФ про ціну імпортованого газу це не знімає питання про підвищення тарифів на газ для населення і підприємств теплокомуненерго. Українська ж сторона вважає, що збільшення тарифів на газ для зазначених категорій не вирішить проблеми, а збільшить обсяги неплатежів.

 

Навіть у випадку вдалих переговорів з Росією про ціну імпортованого газу це не знімає питання про підвищення тарифів на газ для населення і підприємств теплокомуненерго (ТКЕ).

Про це заявив глава представництва Міжнародного валютного фонду в Україні Макс Альєр під час 8-ї щорічної української інвестиційної конференції.

«Не можна тільки сподіватися на те, що Росія знизить ціни, оскільки розрив у даний час настільки величезний, що навіть за рахунок реального зниження не можна буде досягти покриття цього розриву», - сказав Альєр.

За його словами, на сьогодні домогосподарства і підприємства ТКЕ платять тільки 15% від ціни імпортованого газу. Ці ставки одні з найнижчих в Європі і у світі. Альєр висловив переконання в тому, що Росія не погодиться на 85% знизити ціни на газ.

Україна найняла американських лобістів для переговорів з МВФ

У свою чергу перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський в ході конференції заявив, що збільшення тарифів на газ для зазначених категорій не вирішить проблеми, а збільшить обсяги неплатежів.

«Якщо ми сьогодні за пропозицією МВФ підняли б ціни в два рази, то ми б всього досягли близько 25-30% собівартості ціни газу. Ми все одно не вирішуємо цю проблему», - сказав Хорошковський.

За його словами, зараз уряд працює над монетизацією пільг за тарифами, а також розробляє схему, за якою пільги будуть отримувати саме ті, хто їх найбільше потребує.

Як повідомлялося, питання тарифів на газ стало каменем спотикання в минулому році, коли Україна втратила можливість отримати від МВФ три квартальних кредити в розмірі приблизно 1,5 млрд дол кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол.

Востаннє місія МВФ працювала в Україні восени минулого року, після чого взяла паузу для відпрацювання технічних питань. !zn

Читайте також:

Україна найняла американських лобістів для переговорів з МВФ


Азаров до кінця березня направить на перемовини до МВФ нового міністра фінансів

Україна попросить МВФ рефінансувати старий борг новим кредитом

МВФ може припинити кредитування України