МВФ пом'якшив свою позицію в питанні підвищення тарифів на газ в Україні

13 жовтня 08:54

Уряд розраховує домогтися від МВФ можливості співвіднести питання підвищення тарифів з реформуванням енергетичної галузі в перспективі до п'яти років. Тобто підвищувати тарифи тоді, коли споживання газу населенням буде повністю перекриватися власним видобутком.

 

Питання виконання Україною зобов'язань перед МВФ щодо підвищення тарифів на газ для населення вже не стоїть так принципово і жорстко, як раніше.Про це в ексклюзивному інтерв'ю ZN.UA повідомив міністр фінансів України Юрій Колобов.«Наша позиція така: питання підвищення тарифів дуже соціально-чутливе для наших громадян. І наше населення здебільшого поки що не може оплачувати ринкову ціну. Тим більше ту, яку ми зараз платимо, - найвищу в Європі.Тому ми дуже активно сьогодні працюємо, щоб значно знизити цей ринковий рівень газових цін за рахунок власних зусиль, можливостей і ресурсів. Ми розповіли колегам з МВФ, що вже зроблено щодо нарощування внутрішнього видобутку, енергоефективності, альтернативних джерел (зокрема, зараз працюємо над проектом заміщення в промисловості газу на вугільний пил). Ми показали, що питання не стоїть на місці, і знайшли розуміння. Тому я вважаю, що коли місія МВФ прибуде до Києва, ми продовжимо ці питання обговорювати і домагатися можливості співвіднести питання підвищення тарифів з процесами реформування енергетичної галузі, які відбуваються у нас зараз, в перспективі до п’яти років. На той час, коли ми вже зможемо власним видобутком закривати споживання населенням газу», - сказав Колобов.- МВФ закликав Україну до поступового підвищення тарифів на газ і теплоЗ іншого боку, говорить глава Мінфіну, це в корені неправильно, що бюджет повинен компенсувати «Нафтогазу» і ту частину різниці в тарифах, яку недоплачують заможні громадяни, які споживають газ як раз у найбільших обсягах. І в цьому випадку повинна працювати системи адресної допомоги малозабезпеченим громадянам: вони можуть і повинні отримувати компенсації і субсидії як по комунальних тарифах, так і за цінами на газ.«Але бідні вже точно не повинні платити за багатих. З цього приводу у нас теж є взаєморозуміння з представниками Фонду», - сказав Колобов.Повний текст інтерв'ю з Юрієм Колобовим читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !znЧитайте також:

Янукович сподівається отримати гроші від МВФ після парламентських виборів

МВФ очікує від уряду додаткових аргументів

В МВФ без підвищення тарифів на газ кредит Україні не видадуть

Україна просить МВФ дозволу підвищити тарифи на газ в 2013-му - після виборівСвітовий банк підтримав вимогу МВФ про підвищення тарифів на газ для українців