МВФ готовий відновити кредитування України. Але тільки при новому Кабміні

02 листопада 10:17

Фонд згоден подумати про можливе відновлення співпраці з Україною. При цьому чіткої умови для такого діалогу МВФ не називає, тактовно вказуючи на очікуване переформатування уряду у зв'язку з минулими виборами.

 

Міжнародний валютний фонд (МВФ) знає про бажання української влади відновити програму співпраці з Фондом. Однак конкретні умови і способи такого відновлення ще не обговорювалися.
Про це повідомив директор департаменту зовнішніх зв'язків МВФ Джеррі Райс (Gerry Rice) на традиційному брифінгу у Вашингтоні пізно ввечері в четвер, 1 листопада.
«Можу сказати, що представники влади (України - ред.) висловили зацікавленість у відновлення програми співпраці з Фондом, проте конкретний спосіб і умови не обговорювалися. В Україні тільки що пройшли вибори, тому ми розраховуємо на співпрацю з новим урядом», - сказав представник МВФ.
При цьому він не дав прямої відповіді на питання, чи є можливість домовитися про відновлення фінансування, якщо Україна не виконає нинішні вимоги МВФ щодо підвищення тарифів на газ для населення.
Нагадаємо, раніше в інтерв'ю ZN.UA міністр фінансів України Юрій Колобов заявив, що питання виконання Україною зобов'язань перед МВФ щодо підвищення тарифів на газ для населення вже не стоїть так принципово і жорстко, як раніше. Уряд розраховує домогтися від МВФ певних поступок у цьому питанні, зокрема, дозволити підвищувати тарифи впродовж п'яти років паралельно з реформами в енергетичному секторі.
Українська влада хоче переконати МВФ продовжити - а не укладати нову програму кредитування України (поточна програма заморожена з весни 2011 року, її термін дії закінчується в грудні 2012 року), оскільки тоді можуть бути виставлені більш жорсткі умови.
Відзначимо, що обов'язкова зміна складу Кабміну не передбачена законом. У 2010 році, після приходу до влади Януковича, пропрезидентська більшість відмінила зміни до Конституції, які давали Верховній Раді повноваження щодо формування уряду. Тим не менше, про очікувані кадрові ротації говорять навіть у самому уряді. !zn
Читайте також: