МВФ відмітив стабілізацію світової економіки, проте знизив прогноз зростання

16 квiтня 23:00

Темпи зростання світового ВВП в нинішньому році повинні скласти 3,3%. Це на 0,2 п.п. нижче показника, закладеного в січневому прогнозі МВФ.

 

Ситуація в світовій економіці останнім часом стала більш стабільною. Про це говориться в прогнозі Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"Економічна активність починає відновлюватися після уповільнення в 2012 році", - говориться в доповіді, представленій напередодні майбутньої цього тижня у Вашингтоні сесії керівних органів Світового банку і МВФ.

У документі підкреслюється, що становище "стабілізувавлося в розвинених країнах і покращилося в державах, що розвиваються". Цьому, зокрема, сприяли ухвалені урядами "заходи економічної підтримки, а також відновлення довіри" на ринках. При цьому вказується, що після "падіння" в 2012 році "знизився обсяг інвестицій у ключових економіках".

Фахівці МВФ зазначили "вжиті європейськими державами серйозні заходи, спрямовані на підвищення рівня довіри та на поліпшення фінансових умов". Також підкреслюється, що "США уникли падіння з фінансового обриву, проте не змогли виробити надійних рішень щодо інших бюджетних проблем у середньостроковій перспективі".

Все це дозволило експертам фонду зробити висновок про те, що світова економіка в 2013 році буде розвиватися повільніше, ніж планувалося раніше.

Згідно з оновленими даними, темпи зростання світового ВВП в нинішньому році повинні скласти 3,3%. Це на 0,2 п.п. нижче показника, закладеного в січневому прогнозі МВФ.

Проте незмінним залишився прогноз на 2014 рік. Як і чотири місяці тому, так і зараз він становить 4%.

У цілому ж фахівці МВФ вважають, що світова економіка почала поступово відновлюватися. Після уповільнення в 2012 році, коли темпи зростання ВВП знизилися з 4% до 3,2%, вони планують незначне збільшення показників.

Фахівці МВФ визнають, що хоча ситуація покращилася порівняно з жовтнем 2012 року, "дорога до відновлення світової економіки залишається тернистою". !zn

Читайте також:

Глава МВФ: Світ на порозі економіки нового покоління

МВФ знизив прогноз зростання економіки України до нуля

Розмови про "валютні війни" необґрунтовані, вважає глава МВФ Крістін Лагард