МВФ вирішуватиме, чи надавати Україні наступний транш кредиту, вже в новому році

30 жовтня 17:17

Затримка пов'язана зі зміною уряду в Україні.

 

Міжнародний валютний фонд швидше за все прийме рішення щодо чергового траншу для України в рамках кредиту stand-by уже в наступному році,

Про це повідомив офіційний представник МВФ Джеррі Райс в ході прес-брифінгу у Вашингтоні в четвер.

"Ми очікуємо на черговий перегляд програми, який буде технічною місією, в середині листопада. Оскільки економічна політика (України - ред.) не може обговорюватися до формування нового уряду, що, як ми розуміє, займе певний час, робота місії може бути продовжена. Тому, найбільш ймовірно, що підсумки перегляду будуть представлені МВФ в кінці поточного-початку наступного року ", - сказав він.

При цьому Райс додав, що МВФ не очікує якихось серйозних наслідків для економіки України у разі схвалення чергового траншу в наступному році.

Кредит stand-by загальним обсягом 10,97 млрд SDR (16,67 млрд дол.) був затверджений МВФ 30 квітня цього року для підтримки економічної програми українського уряду.

У серпні рада директорів МВФ завершила перший перегляд виконання Україною економічної програми, підтриманої кредитом stand-by, і схвалив виділення другого траншу цього кредиту суму 914,67 млн SDR (1,39 млрд дол.). Україна отримала його на початку вересня. Таким чином загальна сума допомоги по кредиту досягла 2,97 млрд SDR (4,51 млрд дол.).

На серпневому засіданні Ради директорів МВФ у зв'язку з затримкою першого перегляду програми stand by схвалив прохання Києва і об'єднав третій і четвертий транші з метою отримання їх у поточному році без зміни загального обсягу програми.

У вівторок, 28 жовтня, министр фінансів Олександр Шлапак заявив, що наступний транш від МВФ україна отримає вже в наступному році.

"Наступний транш вже буде в наступному році. Максимум, на що ми можемо розраховувати, - це прийняття рішення у грудні цього року. З 20-х чисел у них починаються відпустки, Merry Christmas", - цитує Шлапака Українські новини.

До кінця року, за його словами, Україна зможе отримати ще 1,3 млрд доларів від Європейського Союзу і Світового банку.

"У нас ще є 760 млн, які ми можемо отримати від ЄС і, якщо встигнемо, 500 млн за програмою DPL2 Світового банку. Але для цього їм потрібно схвалення МВФ", - додав він.