МВФ: Світу потрібна економіка, що швидко розвивається

19 квiтня 17:58

Європейців Крістін Лагард похвалила за успіхи, досягнуті останнім часом, до США глава МВФ звернулася із закликом навести порядок у системі фінансів, а до країн з перехідною економікою - уникати фінансових ексцесів і підсилити систему контролю.

 

Глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард вважає незадовільним стан справ у світовій економіці. "Причина криється в тому, що темпи розвитку окремих регіонів істотно відрізняються", - Лагард заявила в п'ятницю, 19 квітня, медіа-компанії Deutsche Welle.

За її словами, світові потрібна економіка, що розвивається стрімкими темпами. Однак зараз ситуація складається інакше. Країни з перехідною економікою розвиваються досить швидко, США - середніми темпами, а європейці і японці пасуть задніх.

Глава МВФ запропонувала кілька рецептів подолання кризи. Країнам з перехідною економікою, зокрема, слід уникати фінансових ексцесів і підсилити систему контролю. Найбідніші країни повинні збільшити інвестиції в інфраструктуру, охорону здоров'я і систему освіти.

До Сполучених Штатів глава МВФ звернулася із закликом навести порядок у системі фінансів - проте не так хаотично і різко, як це було зроблено раніше.

Європейців Лагард похвалила за успіхи, досягнуті останнім часом. На її думку, пріоритетного значення зараз набуває створення банківського союзу, а також єдиної європейської системи контролю за фінансами.

Водночас глава МВФ поскаржилася, що оздоровлення фінансових ринків, судячи з усього, поки не призвело до помітного зростання економіки і - що вкрай важливо для людей - до збільшення зайнятості.

Між тим єврокомісар з питань фінансів Оллі Рен закликав країни ЄС дещо знизити надто стрімкі темпи санації держбюджетів і тим самим сприяти економічному зростанню. "У початковій фазі кризи жорсткі заходи призвели до швидкого відновлення довіри європейських фінансових ринків", - заявив єврокомісар в інтерв'ю агентству Reuters.

У тій ситуації іншого вибору не було. Тепер же з'явилися можливості для проведення реформ у податковій сфері в більш спокійній атмосфері, без поспіху, вважає Рен. !zn

Читайте також:

Глава МВФ: Світ на порозі економіки нового покоління

МВФ знизив прогноз зростання економіки України до нуля

Розмови про "валютні війни" необґрунтовані, вважає глава МВФ Крістін Лагард

МВФ відзначив стабілізацію світової економіки, проте знизив прогноз зростання