МВФ пред'явить Україні широкий спектр вимог

01 лютого 10:50

Місія МВФ обговорює в Києві можливу основу нової програми кредитування України.

 

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) обговорює у Києві широку економічну політику (broad economic policies), на якій може базуватися нова програма співробітництва.

Про це повідомив директор департаменту зовнішніх зв'язків МВФ Геррі Райс (Gerry Rice) на традиційному брифінгу у Вашингтоні в четвер, 31 січня, який проводиться раз на два тижні.

"Ми проінформуємо засоби масової інформації за підсумками цієї місії, яка, як очікується, завершить роботу на початок 11 лютого тижня", - сказав він.

Місія МВФ на чолі з Крістофером Джарвісом прибула до Києва 29 січня. Очікується, що вона буде працювати в країні до 12 лютого.

Міністр економіки Ігор Прасолов 30 січня повідомив, що уряд не очікує швидкого підписання нової програми співпраці з МВФ за підсумками роботи цієї місії.

Напередодні також стало відомо, що уряд України заявив про готовність підняти тарифи на газ для деяких споживачів. Таким чином українська влада дала зрозуміти, що одну з головних перешкод на шляху укладення угоди з МВФ за новим кредитом може бути усунено.

Перший віце-прем'єр Сергій Арбузов 14 січня заявив, що Київ має намір домагатися відкриття нової програми фінансового співробітництва з МВФ на SDR10 млрд.

Попередня програма stand by на ті ж SDR10 млрд формально завершилася у грудні 2012 року. Вона була відкрита в кінці липня 2010 року, проте країна змогла отримати лише два транші на загальну суму SDR2,25 млрд. З весни 2011 року програма була заморожена на етапі другого перегляду: Україна півтора року намагалася переконати МВФ виключити питання субсидування цін на природний газ для населення до завершення "газових" переговорів з Росією, проте безрезультатно. !zn

Читайте також:

У МВФ заявили, що українській владі не варто чекати легкого успіху в переговорах

Кожара у Брюсселі заявив, що українська влада готова підняти ціни на газ для населення

Думки експертів:

Для отримання кредиту МВФ Україні доведеться скоротити бюджетні витрати

МВФ вимагає скорочення дефіциту Пенсійного фонду

МВФ міг би погодитися на реальний дефіцит бюджету на рівні 5%, але при одній умові

МВФ піде на поступки і погодиться на поетапне підвищення ціни на газ