МОЗ анулював тендери, де запропонована ціна ліків була занадто низькою

23 липня 12:49

Твердження високопоставлених чиновників Міністерства охорони здоров'я про те, що акцепту не отримали тільки ті тендери, де була змова постачальників, а через це - і занадто високі ціни, - не відповідають дійсності

 

Про це у своїй статті в останньому номері ZN.UA пише Юрій Бутусов.

Зокрема, автор подає кілька прикладів неакцептованих тендерів, на яких фірми-переможці виставляли ціну, яка була значно нижчою, ніж у 2010 році.

7 червня відбувся тендер на закупівлю опотерапевтичних продуктів (фактор згортання 9) - номер оголошення 52631. На ньому перемогло Київське регіональне фармпідприємство, яке дало ціну на 39,72% нижчу, ніж ціна закупівель 2010 року. Джерела, близькі до керівництва підприємства, повідомили ZN.UA, що фактичну поставку було заблоковано МОЗ, договір розірвано.

Також 7 червня відбулося розкриття тендерних пропозицій з іншого тендера на закупівлю препаратів фактора згортання 9, номер оголошення 60554, - тут перемогла фірма «Лінк-Медітал», ціна виявилася нижчою на 39,93%. Джерела, близькі до керівництва підприємства, повідомили ZN.UA, що фактичну поставку було заблоковано МОЗ, договір розірвано», - пише Ю. Бутусов.


Така ситуація призвела до того, що в Україні розрісся тіньовий ринок ліків. Вони продаються в кілька разів дорожче і, крім того, вкрай низької якості.

«На чорному ринку пропонують переважно дешеві препарати російського виробництва, які значно поступаються якістю європейським лікам», - зазначив у коментарі ZN.UA глава правління всеукраїнського товариства гемофілії Олександр Шміло.

Нагадаємо, що кілька днів тому прем'єр-міністр України Микола Азаров пообіцяв «повідривати голови» тим чиновникам, які не провели закупівлі лікарських препаратів.

У міністерстві охорони здоров'я після цього запевнили, що незабаром тендери будуть проведені. Затримки, за їхніми словами, були викликані змовою постачальників з метою завищити ціни на препарати: «За деякими позиціями є змова основних постачальників лікарських засобів. Вони або взагалі не з’являються на торги, або подають явно завищені ціни», - заявила заступник міністра охорони здоров’я Галина Калішенко.

Раніше ZN.UA повідомляло про те, що в зв'язку з переділом ринку медичних тендерних закупівель, МОЗ за шість місяців поточного року не закупив жодної упаковки медпрепаратів.

Детальніше читайте в статті Юрія Бутусова «Лікарська криза. Кому відривати голови?» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».