МОЗ купило 216 карет "швидкої", переплачуючи майже по 200 тисяч за авто

17 квiтня 10:51

У справі про закупівлю карет "швидкої допомоги" відкрито кримінальне провадження. Збиток, завданий бюджету у результаті закупівлі за завищеними цінами, оцінюється в 56 млн грн.

 

Міністерство охорони здоров'я переплатило за нові карети "швидкої допомоги" Peugeot Boxer більше третини виділених на них грошей, чим завдало збитку бюджету на суму 56,6 мільйона гривень.

Про це йдеться у висновках економічного і товарознавчого дослідження, проведеного Київським науково-дослідницьким інститутом судової експертизи Міністерства юстиції України, передає "ТВі".

За даними дослідження, всього на 216 нових медичних автомобілів Peugeot Boxer, згідно з інформацією "Вісника державних закупівель", було виділено 140 мільйонів гривень. Гроші отримала приватна фірма ТОВ "К".

Так, за кожну машину МОЗ на чолі з Раїсою Богатирьовою віддав ТОВ "КРАС" 649 тисяч гривень, тоді як експерти оцінили машину зі всім наявним у ній обладнанням у 465 тисяч гривень, тобто на 185 тисяч гривень дешевше.

Один засновників фірми Федір Саворовський не зміг пояснити, чому реальна вартість автомобіля майже на 200 тисяч гривень менша, ніж ціна, за якою він продав машини МОЗ.

У справі про закупівлю карет "швидкої допомоги" відкрито кримінальне провадження за ч. 5 статті 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Санкції цієї статті передбачають від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

В даний час проводяться необхідні експертизи, дослідження, допит свідків і підозрюваних у цій справі.

Нагадаємо, четверта кримінальна справа проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко також стосується закупівлі автомобілів "швидкої допомоги". Колишньому прем'єр-міністрові інкримінують нецільове використання коштів, виділених в рамках Кіотського протоколу, які вона нібито перенаправила на інші потреби, а саме на закупівлю під гарантії уряду медичних автомобілів Opel Combo. Йдеться про тисячі автомобілів "швидкої" для сільської місцевості.

У цій справі Тимошенко звинуватили у використанні не за призначенням 67 мільйонів гривень з державного бюджету. !zn

Читайте також:

Богатирьова пообіцяла поліпшення здоров'я українців через п'ять років

МОЗ порекомендував українцям їсти менше м'яса і хліба

Син Богатирьової отримав від Ахметова 21 млн на ремонт ТЕС