Москві не вдається привабити інвесторів - Rzeczpospolita

21 березня 07:00

Польське видання пише, що Росія опинилася в хвості країн, що розвиваються.

 

Нинішній квартал став найкращим з 2012 року для ринків, що розвиваються. Але тільки не для Московської фондової біржі. Інвестори уникають акцій російських компаній, боячись, що США не ослаблять економічні санкції проти Росії так швидко, як би того хотілося Москві.

Про це пише видання Rzeczpospolita, додаючи, що інвесторів не спокушають навіть навищі у світі прогнозовані дивіденти на рівні 5,3%. Це навіть вищий показник, ніж у державних облігацій. Але Росія все одно не може залучити капітал.

Зростаючий розрив між Московською фондовою біржею і її конкурентами з країн, що розвиваються, проте, міг б заохотити тих інвесторів, які побоюються, що останні оцінки на фондових біржах Індії, ПАР і Мексики були завищеними. Більше того, волативність там скоротилася до рівня, який передував обвалам у минулому.

Московський індекс Micex в цьому кварталі втратив 8,6% у порівняні з MSCI Emerging Markets Index. Зважаючи на це, Росія здається дешевою. А її акції обіцяють найвищі дивіденти з 2008 року у порівнянні з найближчими конкурентами. Однак, інвестори все ж побоюються вкладати в них гроші, зважаючи на непердбачуваність цін на нафту і невизначене майбутнє російських відносин зі США.

Тим часом, видання The Economist писало про початок глобального економічного зростання. Навіть країни, які найбільше постраждали від рецесії, відчули, що найгірше вже позаду. Бразильська економіка скорочувалася впродовж восьми кварталів поспіль. Але їй теж вдалося приборкати інфляцію, і процентні ставки почали поступово скорочуватися. Але існує небезпека, що популісти спробують скористатися економічним підйомом.