Москва готова брати участь у консорціумі з ГТС тільки при відмові Києва від енергетичних правил ЄС

21 березня 09:19

Російська влада заявляє, що тема участі у консорціумі з управління ГТС України не дуже актуальна для РФ: Якщо їм цей консорціум потрібен - двосторонній або тристоронній, вони повинні нас зацікавити, щоб ми в ньому взяли участь.

 

Тема участі в консорціумі з управління газотранспортною системою (ГТС) України не дуже актуальна для Росії, Москва буде готова розглянути це питання, якщо її інтереси у даному проекті будуть надійно захищені, заявив прем'єр РФ Дмитро Медвєдєв.

"Що стосується теми консорціуму, то тут самі українці мають зрозуміти, що їм треба. Якщо їм цей консорціум потрібен - двосторонній або тристоронній, вони повинні нас зацікавити, щоб ми в ньому брали участь", - сказав Медвєдєв.

На питання про прийнятну для РФ формі участі в управлінні ГТС України Медвєдєв відповів: "Для нас зараз це - не те, що прийнято характеризувати коротким словом "must" (необхідність), це зовсім не те, до чого ми негайно прагнемо".

Як підкреслив прем'єр, ця пропозиція буде цікавою для Росії в тому випадку, якщо ми будемо розуміти, що наші інтереси - "Газпрому" і держави в цілому - там (у консорціумі) гарантовані".

Гарантія, за словами Медвєдєва, полягає в тому, що "ми не потрапимо в ситуацію, коли нас у певних подіях просто виставлять з цього консорціуму, або визнають його невідповідним тим або іншим європейським правилам або умовам договору, який оформляє відносини (України) з Енергетичною хартією".

"Альянс між Росією і Україною може бути тільки за умови виходу України з цілого ряду інститутів, що включають договір приєднання до Енергетичного союзу", - заявив російський прем'єр.

Як сказав Медвєдєв, "якщо Україні це не цікаво, то, будь ласка, ми будемо розвиватися своїм шляхом, а Україна може залишатися в будь-яких міжнародних угодах, це її суверенне право".

Глава уряду повідомив, що переговори на цю тему продовжуються. "Наші українські колеги нам періодично посилають сигнали, але далі сигналів поки процес не йде", - сказав він.

Медвєдєв запевнив, що "якщо будуть цікаві ідеї, як працювати, якщо ми відчуємо, що нас розглядають як повноцінних довгострокових партнерів, ми, звичайно, цю розмову продовжимо". "Поживемо - побачимо", - уклав він.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, "Газпром" раніше оголосив вимогу внести в українське законодавство зміни, які б гарантували йому оренду газотранспортної системи при будь-якій владі.

Останній візит президента Віктора Януковича у Москву, де планувалося підписати нові договори про закупівлі газу, закінчився нічим як раз через вимоги "Газпрому" законодавчо закріпити можливість оренди української ГТС: "Ст. 7 закону "Про трубопровідний транспорт" забороняє передачу газотранспортної системи в оренду, концесію або лізинг, "Газпром" вимагає, щоб цей закон було змінено парламентом. !zn

Читайте також:

Євросоюз хотів би брати участь у консорціумі, але Україна і Росія поки не запрошують

МЗС Росії "проїхався" по "страшенно застарілій" українській ГТС

У Росії не хочуть ділитися з Європою правом керувати українською ГТС

Україна і Росія готові до створення консорціуму на базі ГТС, рішення тільки за Євросоюзом