Moody's знизило рейтинги 11 українських банків

10 грудня 08:00

Moody's знизило рейтинги 11 українських банків, включаючи Ощадбанк (Україна), ОТП Банк Україна, Приватбанк, Райффайзен Банк Аваль, Укрексімбанк, з негативним прогнозом на тлі аналогічної дії щодо України, йдеться в повідомленні агентства.

 

Міжнародне рейтингове агентство Moody's слідом за зниженням суверенних рейтингів України знизило автономні кредитні оцінки, рейтинги оцінки боргів та депозитів 11 українських банків і однієї лізингової компанії. Про це сказано у прес-релізі агентства.

Згідно з наданою інформацією, оцінки знижено і за Національною рейтинговою шкалою. Негативний прогноз встановлено стосовно всіх банківських рейтингів.

Знижено рейтинги наступних банків: «Фінанси і кредит», «Кредит Дніпро», «Перший український міжнародний банк», «ОТР Україна», «Південний», «ПриватБанк», «Промінвестбанк», «Райффайзен Банк Аваль», «Ощадбанк України», українська філія російського банку «Сбербанк Росії», «Укрексімбанк», «Укрінбанк» та «VAB», а також лізингової компанії «Райффайзен лізинг Аваль».

Зниження рейтингів, як сказано у прес-релізі, було продиктовано зниженням суверенного рейтингу України до «B3» з «B2» і подальшим зниженням рейтингів оцінки депозитів в іноземній валюті до «Caa1» з «B3», оцінки депозитів у національній валюті та оцінки бондів до «B2» з «Ba1», а також оцінки бондів в іноземній валюті до «B3» з «B1». Розрив оцінок, наголошується у прес-релізі, є максимальним для банків та інших емітентів країни. Негативний прогноз за суверенними рейтингами збережено.

Згідно з релізом Moody`s, зниження автономних оцінок десяти з 11 банків обумовлені співвідношенням капіталу і залежністю від внутрішнього державного боргу, рівнем залежності від внутрішніх макроекономічних показників і фінансового середовища, а також розміром фондів ринкового походження.

Беручи до уваги всі ці фактори, оцінки банків було знижено на один щабель. Зокрема, 9 з 11 банків отримали рейтинг «B3», банк «Фінанси і кредит» зберіг свій рейтинг на рівні «В3», при цьому рейтинг «ПриватБанку» знижено тільки до рівня «В2», що на один щабель вище суверенного рейтингу України. Moody`s пояснило це виключення здатністю менеджменту банку врівноважувати внутрішні державні ризики з ринковою діяльністю і помірним рівнем диверсифікації бізнесу поза межами України.

Нагадаємо, 5 грудня міжнародне Moody's знизило рейтинг державних облігацій України на один щабель - з B2 до B3. Прогноз залишається «негативним». !zn

Читайте також:

Moody`s знизило рейтинги Києва і Харкова з «негативним» прогнозом

Moody’s знизило рейтинг України до B3 з негативним прогнозом

У МВФ вважають гривню переоціненою на 8-13%

Кабмін затвердив песимістичний макропрогноз-2013: зростання ВВП на 2,5%, інфляція - 6,1%