Moody's прогнозує проблеми для банків і економіки України в цілому

01 червня 14:00

У банків України достатньо власних проблем. Уповільнення економіки у 2012 році поставить банківську систему у ще більш складне становище. У найближчі рік-півтора поліпшення ситуації чекати не доводиться, вважають у Moody's.

 

Прогноз розвитку банківської системи України залишається «негативним», йдеться в новому прогнозі розвитку банківської системи України, опублікованому агентством Moody's.

Рейтингове агентство повідомляє, що основними чинниками, які зумовили негативний прогноз, є складне операційне середовище і висока ймовірність зниження темпів економічного зростання у 2012-13 рр.., висока частка проблемних кредитів, обмежені можливості для фондування у національній валюті і (4) низький рівень прибутковості банків .

Агентство Moody's вважає, що зростання ВВП країни, ймовірно, сповільниться у 2012 році приблизно до 2,5% -3% (у 2011 році він становив 5,2%), оскільки слабкі перспективи зростання світової економіки в 2012 році призведуть до зниження попиту на основні товари українського експорту, такі як сталь та інші метали. Несприятлива економічна ситуація продовжить негативно впливати на темпи зростання банківського кредитування і фінансове становище банків протягом найближчих 12-18 місяців.

Показники якості активів українських банків залишаться низькими протягом прогнозного періоду. За оцінками агентства Moody's, середній по системі рівень проблемних кредитів до кінця 2012 року складе 35% від загального обсягу виданих кредитів, при цьому на кінець 2011 року цей показник становив 40%. За останні два роки банки досягли лише незначних успіхів у сфері стягнення заборгованості за проблемними кредитами, і агентство Moody's не очікує, що в 2012 році умови для повернення заборгованості значно покращаться. Крім того, резерви на можливі втрати по позиках покривають лише близько 14% сукупного кредитного портфеля банків (або 40% проблемних кредитів), і такий обсяг резервів рейтингове агентство вважає недостатнім.

На думку агентство Moody's, українські банки зіткнуться з трьома основними проблемами у сфері ліквідності і фондування.

«Знизиться обсяг коштів на рахунках юридичних осіб, оскільки через обмежений доступ до кредитування українським компаніям, ймовірно, доведеться використовувати кошти, що зберігаються на банківських рахунках, для фінансування своєї діяльності. Щоб компенсувати відтік коштів юридичних осіб, банки почнуть активніше боротися за депозити фізичних осіб, що спричинить зростання процентних ставок за депозитами і призведе до звуження процентної маржі», - наголошується в повідомленні.

Незважаючи на зростання депозитних ставок, довіра приватних вкладників, як вважає агентство Moody's, залишиться нестабільною на тлі невизначеності, що панує на світових ринках, і негативного тиску на національну валюту.

Банки, імовірно, зіткнуться з обмеженням доступу до оптового фондування та фінансової допомоги з боку материнських компаній, що, головним чином, відображає прагнення західноєвропейських банків знизити залежність їхніх фінансових інститутів від материнського фондування у зв'язку з кризою єврозони, вважають в агентстві.

Як повідомлялося, у грудні 2011 року Moody's погіршило прогноз рейтингів України зі «стабільного» до «негативного». !zn

Читайте також:

Азаров звинуватив агенство S&P, яке обвалило рейтинг України до негативного, у суб'єктивності

Moody's може знизити прогноз зі зростання ВВП України у 2012-му з 4% до приблизно 3%


Янукович заявив про підвищення рейтингів України, хоча їх понизили

Moody's погіршило прогноз рейтингів України зі «стабільного» до «негативного»