Молдова вже хоче купувати газ із ще не збудованого України LNG-терміналу

22 вересня 12:37

Молдова зацікавлена ​​у співпраці з Україною за проектом терміналу з приймання зрідженого природного газу. Про це в інтерв'ю заявив прем'єр-міністр Молдови Володимир Філат.

 

«Нам потрібно розпочати перемовини щодо терміналу зрідженого газу ... Ми можемо бути і партнером, можливі інвестиції у спільний проект. А можна підписати договір про купівлю газу. Є багато можливостей. Важливо, щоб ми домовилися, що цей проект життєздатний, і потрібно починати роботу», - сказав він в інтерв'ю «КоммерсантЪ-Украина».

Головною метою прем'єр-міністр назвав диверсифікацію джерел постачань газу, причому не дивлячись на ціну.

«Ми купуємо газ у "Газпрому", а окрім того, у нас, по суті, 100-відсоткова закупівля електроенергії у РАТ "ЄЕС"... Тому для нас дуже важливі проекти щодо приєднання до газової та енергетичної мереж Європи.

Так, проблема не в тому, щоб було дешевше, а в тому, щоб була така можливість. Нам складно брати участь у загальноєвропейських проектах, наприклад у Nabucco. Але, приєднавшись в майбутньому до європейської мережі, ми зможемо купувати газ і там. Це не означає, що ми хочемо повністю припинити контакти з "Газпромом". Важливо диверсифікувати постачання», - сказав прем'єр-міністр.

Раніше ZN.UA повідомляло про те, що тендер на розробку техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) будівництва в Україні морського терміналу з приймання зрідженого природного газу (LNG-терміналу) здобула компанія Socoin (Іспанія).

Термін виконання ТЕО національного проекту «LNG-термінал - морський термінал з прийому зрідженого природного газу» становить 120 днів.