Молдова розрахується з "Газпромом" частиною газопроводів

15 грудня 07:43

Уряд Молдови планує для погашення частини історичного боргу республіки за спожитий російський газ передати російсько-молдавському АТ "Молдовагаз", половиною акцій якого (50%) володіє ВАТ "Газпром", газопроводи середнього тиску.

 

Про це заявив віце-прем'єр, міністр економіки Молдови Валерій Лазер.

За його словами, ці газопроводи було передано раніше в управління "Молдовагаз", але в даний час вони залишаються на балансі місцевої влади. Лазер підкреслив, що уряд Молдови має намір після завершення повної інвентаризації та оцінки вартості цих газопроводів внести їх до статутного капіталу СП "Молдовагаз". Газопроводи було побудовано в останні роки за рахунок коштів держбюджету і оцінювалися вони раніше приблизно в 1 млрд леїв ($85 млн).

Міністр економіки Молдови сказав, що "Газпром" погодився раніше з такою капіталізацією спільного підприємства.

Лазер зазначив, що в результаті за рахунок внесення названих газопроводів до статутного капіталу АТ "Молдовагаз" уряд Молдови може збільшити частку своїх акцій у підприємстві, або погасити частину історичного боргу за газ правобережної Молдови (без Придністров'я), що становить близько $350 млн. На його думку, другий варіант більш реальний.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня міністр економіки Молдови Валерій Лазер повідомив, що з нового року ціну за російський газ для Молдови буде знижено.

За його словами, з 1 січня 2012 року Молдова купуватиме російський газ за меншою ціною в обмін на "певні економічні концесії". При цьому він відмовився уточнити, про які саме концесії йдеться, зазначивши лише, що це стосується "доступу деяких російських інвесторів до секторів стратегічного значення для нашої країни".

АТ "Молдовагаз" створено у 1999 р. Найбільшими акціонерами АТ "Молдовагаз" є ВАТ "Газпром" (6 млн 664 тис. 540 акцій, або 50%), уряд Молдовив особі Агентства публічної власності при Міністерстві економіки (4 млн 708 тис. 876 акцій, або 35,33%) і адміністрація Придністров'я в особі Комітету з управління майном (1 млн 791 тис. 306 акцій, або 13,44%).