Митниця вимагає сплати підвищених акцизів на нафтопродукти. Трейдери припинили торгівлю

01 серпня 11:13

Органи Державної митної служби України з 1 серпня вимагають сплати підвищеного з початку року акцизу на нафтопродукти, незважаючи на прийнятий 7 липня Верховною Радою закон № 8217, згідно з яким дію знижених акцизних ставок на бензин і дизпаливо пролонговано на місяць і закінчується вона 1 вересня.

 

За інформацією учасників ринку, працівники митних органів мотивують свої дії відсутністю підпису президента України під зазначеним законом і публікації його в офіційних виданнях органів влади.

Згідно з даними з офіційного сайту парламенту, 18 липня закон було направлено на підпис президенту. За чинним регламентом, голова держави повинен протягом двох тижнів підписати документ або повернути його до парламенту зі своїми пропозиціями.

Тим часом, за даними "Консалтингової групи А-95», сьогодні на оптовому ринку нафтопродуктів не було зафіксовано жодної пропозиції - ані щодо імпортного, ані щодо українського палива.

Нагадаємо, для стабілізації ситуації на ринку нафтопродуктів Верховна Рада 7 квітня підтримала ініційований Міністерством енергетики та вугільної промисловості законопроект про зниження на три місяці (до 1 серпня) ставок акцизного збору на 50 євро за тонну для бензину і на 30 євро для дизельного палива, до 132 і 60 євро за тонну відповідно. Закон набув чинності 20 квітня.

З 1 січня 2011 року, згідно зі змінами до Податкового кодексу, було скасовано транспортний збір, а ставки акцизного збору було підвищено на 50 євро за тонну для бензину і на 30 євро за тонну для дизпалива.