Місцева влада повинна активізувати зусилля з будівництва дитсадків, а не чекати допомоги Кабміну, - експерт

20 березня 17:32

На думку експерта, для відновлення фонду дошкільних установ однієї допомоги держави недостатньо.

 

Заступник директора Державного інституту сімейної та молодіжної політики Юрій Кочевенко констатує, що з 90-х років мережа дошкільних установ в Україні скоротилася майже на 40%.

"Сьогодні в Україні понад 70 тис. дітей не забезпечені місцями в дитячих садах. По суті, з 90-х років мережа дошкільних установ у країні скоротилася майже на 40%. Нагадаю, що тоді дитсадки розбазарювалися, і зараз в їх приміщеннях ви можете зустріти всіх, аж до офісу якоїсь компанії", - відзначив Кочевенко.

У зв'язку з цим, за його словами, для відновлення фонду дошкільних установ однієї допомоги держави недостатньо.

"Регіонам не потрібно чекати від уряду блюдечка з блакитною облямівкою, а самим розвивати програми з будівництва дитсадків, стимулювати місцевий бізнес до цього. Показовий приклад - Одеська область, яка завдяки обласній програмі будівництва дитсадків вже незабаром буде близька до вирішення питання черг у дитячих садках", - сказав експерт.

За його словами, одним з дієвих способів вирішення проблеми може бути не тільки будівництво нових дитсадків, але і повернення в комунальну власність дошкільних установ, незаконно переданих у довгострокову оренду.

Нагадаємо, що 19 березня під час брифінгу перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов заявив, що уряд виділить додаткові ресурси на будівництво дитячих садків, зазначивши, що на дефіциті місць у дошкільних установах закцентує увагу на зустрічі з губернаторами. !zn