Міністр нафти Венесуели повідомив про готовність восьми країн провести позачергову зустріч ОПЕК

04 лютого 10:53

Венесуела, одна з найбідніших країн ОПЕК, яка страждає від падіння світових цін на нафту, намагається умовити провідні країни-виробники нафти спільно знизити видобуток.

 

Шість країн-виробників нафти, а також Росія і Оман, підтримують пропозицію про зустріч країн, що входять і не входять в ОПЕК, повідомив міністр нафтової промисловості Венесуели Еулохіо дель Піно.

"Іран, Росія, Оман, Ірак і ще кілька країн підтримують ідею цієї (екстреної) зустрічі", - процитувало дель Піно іранське агентство SHANA.

Згідно з повідомленням, взяти участь у конференції готові Росія і Оман, які не входять в ОПЕК, а також члени ОПЕК Ірак, Іран, Алжир, Нігерія, Еквадор і сама Венесуела. Всього в ОПЕК входить 13 країн, при цьому лідируючі позиції в організації займає Саудівська Аравія.

Завданням, йдеться в заяві, є не тільки проведення зустрічі, але "участь у ній всіх країн з наміром укласти угоду", пише Bloomberg.

Дель Піно зустрівся в Тегерані з іранським колегою Біджаном Занганехом в ході поїздки по країнах-виробниках нафти. Він прибув до Ірану з Москви, а потім відвідає Катар і Саудівську Аравію, пише "Рейтер".

Венесуела, одна з найбідніших країн ОПЕК, яка страждає від падіння світових цін на нафту, намагається умовити провідні країни-виробники нафти спільно знизити видобуток.

"Іран підтримує дії Венесуели щодо поліпшення ситуації на ринку нафти та його стабілізації", - сказав журналістам Занганех на спільній з дель Піно прес-конференції.

У січні Занганех зауважив, що позачергова нарада ОПЕК тільки зашкодить ринку, якщо учасники картелю не зможуть прийняти конкретних рішень.

Недовіру між ОПЕК та іншими видобувними країнами, з одного боку, і розбіжності всередині самої організації, з іншого, роблять досягнення угоди про скоординоване зниження видобутку малоймовірним.

Поки що Іран, з якого на початку року були зняті міжнародні санкції, збільшує видобуток і експорт нафти. Неназваний представник країни говорив The Wall Street Journal, що Тегеран не має наміру вести переговори про зниження видобутку з ОПЕК, поки не відновить рівень виробництва до предсанкционного рівня. Зараз країна експортує 1,1 млн барелів на добу (б/с), але має намір наростити видобуток на 1,5 млн б/с.

З коментарів чиновників Росії та інших країн-виробників нафти важко зрозуміти, наскільки вони близькі до проведення спільної зустрічі.

На частку ОПЕК припадає близько 40% світового видобутку нафти. На початку січня стало відомо про те, що ОПЕК може зібратися на екстрене засідання через обвал цін на нафту. Ряд міністрів країн-учасниць зізнавалися в тому, що жодна з країн ОПЕК, включаючи Саудівську Аравію, не рада падіння цін на нафту після грудневого засіданняя організації.

Саудівська Аравія дотримується колишньої лінії на збереження своєї частки на ринку і поки не виявляла готовність обговорювати зниження видобутку. Раніше повідомлялося про те, що Саудівська Аравія не буде знижувати виробництво нафти через "ірраціональну" ціну на неї.