Міністр: Національний банк не збирається відпускати гривню у вільне плавання

22 березня 16:29

Глава Мінекономіки Ігор Прасолов вважає, що сьогодні немає ніяких факторів, які могли б вплинути на курс гривні в негативному аспекті.

 

Ситуація на валютному ринку сьогодні досить стабільна і передбачувана. А в разі виникнення серйозних коливань курсу Національний банк завжди зможе виправити їх своїми інтервенціями. Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов, відповідаючи на питання про те, яким буде курс гривні в поточному році.

"Сьогодні немає ніяких факторів, які могли б вплинути на курс гривні в негативному аспекті. Ви знаєте, що у нас курс хоч і називається фіксований, але він у нас плаває навколо цієї фіксації. Тобто, якщо попит на даний момент в якийсь день на валюту зростає, курс може трохи піднятися, якщо зросте пропозиція, а попит впаде, то курс може опуститися. Фактично, зараз показується курс, який встановлюється на міжбанківському валютному ринку. Він буде, звичайно, коливатися в той або інший бік, це невеликі коливання. Тому що як тільки виникне ситуація, що якийсь очікується сплеск, Національний банк за допомогою своєї інтервенції купівлі або продажу може втрутитися і збити це, як він робив у вересні минулого року", - розповів міністр.

Також він підкреслив, що останнім часом у суспільстві знизилися девальваційні очікування, про що яскраво свідчить істотне зростання обсягу депозитів у національній валюті. "Люди реально почали довіряти гривні", - сказав Ігор Прасолов.

Раніше перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов також заявив, що курс гривні буде стабільним і прогнозованим. У той же час у національному плані дій на поточний рік, який підписав президент Віктор Янукович, задекларований перехід до більш гнучкого курсоутворення, наслідком чого має стати узгодження офіційного курсу НБУ і котирувань на міжбанківському ринку.

За даними дослідницької компанії GfK Ukraine, індекс девальваційних очікувань населення за підсумками лютого знизився до рекордно низького рівня з серпня минулого року. !zn