Мінфін спробує сьогодні збільшити внутрішній держборг на $1,5 млрд

16 грудня 10:05

Міністерство фінансів України на первинних позапланових аукціонах у п'ятницю, 16 грудня, вперше виставить облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) з валютною прив'язкою терміном обігу 1, 3 і 5 років.

 

Як йдеться у повідомленні Мінфіну, обсяг пропозиції кожного випуску становить по 500 тис. штук, що з урахуванням номінальної вартості $1 тис. сумарно еквівалентне $1,5 млрд.

Окрім того, Мінфін оголосив ще п'ять аукціонів з продажу ОВДП із валютною прив'язкою терміном обігу 11 і 18 місяців, а також 3, 5 і 10 років.

Нагадаємо, що закон про валютні ОВДП було прийнято Верховною Радою 9 грудня (буквально через день після внесення Кабміном), і підписано президентом 14 грудня.

Законом зокрема визначається, що
«номінальна вартість ОВДП може бути визначена в іноземній валюті», а «продаж облігацій внутрішніх державних позик здійснюється в національній або іноземній валюті, а облігацій зовнішніх державних позик України - у валюті запозичення» (сьогодні його дозволено тільки у гривні).

Як відзначали в уряді, закон дозволить зменшити вартість валютних запозичень, залучених в економіку України, і позитивно вплине на платіжний баланс.

Зазначимо, що під час раптового прийняття закону у провладних депутатів виникло кілька зауважень до документа. Також низку зауважень до законопроекту висловило і Головне юридичне управління ВР. Одне з них - це відсутність у запропонованих змінах чіткого визначення напрямків використання валюти, отриманої від продажу ОВДП.

Нагадаємо, як повідомляло раніше ZN.UA, зараз держава саме шукає можливість залучити вільну валюту для фінансування дефіциту бюджету та повернення зовнішніх боргів, тож розроблена модель випуску валютних ОВДП з наступним їх продажем компаніям та населенню дозволить уряду це зробити. Разом з тим експерти відзначають, що для значного продажу таких паперів потрібна активна рекламна кампанія, особливо серед населення.

Нагадаємо, що ОВДП продаватимуться за іноземну валюту. НБУ вже пообіцяв Мінфіну здійснювати своп-операції з такими паперами: видавати гривню під заставу ОВДП із зобов'язанням їхнього зворотного продажу. Також банки раніше заявляли, що готові позичати державі валюту - нехай навіть можливе коло покупців таких ОВДП буде звужено, але традиційні гравці все ж виявлять інтерес.

Відзначимо, що ставлення НБУ до цього інструменту неоднозначне: з одного боку, НБУ має відстоювати насамперед інтереси гривні. З іншого, на Інститутській усвідомлюють - уряд розширює лінійку боргових продуктів, аби полегшити виконання зовнішніх зобов'язань.