Мінфін пропонує розширити коло платників податку на багатство за рахунок середнього класу

03 квiтня 06:27

Згідно з новим законопроектом, розкішшю будуть вважатися квартири загальною площею понад 120 кв. м і будинки від 250 кв. м (раніше 200 кв. м і 400 кв. м відповідно). Окрім того, буде переглянуто і базу оподаткування - з житлової на загальну площу.

 

У Міністерстві фінансів України відклали ідею введення 20-відсоткового податку на доходи фізосіб і оподаткування таких предметів розкоші, як коштовності, хутро і дорогі годинники. Натомість запропоновано розширити коло платників за рахунок зниження порогу неоподатковуваної площі нерухомості та об'єму двигуна автомобіля, повідомляє видання "Коммерсант-Украина" з посиланням на законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо введення податку на розкіш", який є у розпорядженні видання.

Законопроект розроблено під керівництвом міністра фінансів Юрія Колобова. Документ має замінити проект, запропонований у листопаді віце-прем'єром-міністром соціальної політики Сергієм Тігіпком. У Мінфіні повідомили, що їхній законопроект підготовлено за дорученням прем'єр-міністра Миколи Азарова. За словами джерела видання в уряді, 2 квітня цей документ уже було винесено на розгляд членів уряду. Проти нього, розповів співрозмовник видання, виступили Тігіпко і міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко. Отримати коментар Порошенка не вдалося. За інформацією видання, це питання буде розглянуто в середу, 4 квітня, на засіданні Кабміну.

Перш за все, у Мінфіні вирішили відредагувати норми податку на нерухомість, який, відповідно до Податкового кодексу, повинен набути чинності 1 липня (є депутатські ініціативи про його перенесення на 2013 рік), переглянувши базу оподаткування - з житлової на загальну площу. При цьому буде змінено перелік нерухомості, з якої не потрібно платити податок: наприклад, якщо на присадибній ділянці поряд із будинком знаходяться об'єкти нежитлової нерухомості, призначені для утримання домашніх тварин або зберігання садового інвентаря. Але ця норма буде працювати, тільки якщо будинок є постійним місцем проживання громадянина. "Люди не реєструються на своїх дачах, тому один цей пункт призведе до введення податку для сараїв і тимчасових споруд. У той час як господарські будівлі на територіях елітних садиб, такі як стайні, приміщення для охорони, тенісні корти, більярдні, сауни, приватні зоопарки, не будуть обкладатися податком", - відзначили у службі віце-прем'єра.

У Мінфіні вважають розкішшю квартири загальною площею понад 120 кв. м і будинки від 250 кв. м (Тігіпко пропонував 200 кв. м і 400 кв. м відповідно). Ці ж пороги встановлені і для щорічного справляння податку на нерухомість. Фактично це означає введення подвійного оподаткування. Податок на нерухомість, як житлову, так і нежитлову, буде розрахований як 1-2,7% мінімальної зарплати за 1 кв. м, а податок на розкіш буде стягуватися з житлової нерухомості в розмірі 0,5% "від оціночної вартості житла" за вирахуванням витрат на її оцінку. Решта суми податку не може бути меншою від суми, розрахованої за формулою - 2% мінімальної зарплати за 1 кв. м.

Податок на розкіш буде платити власник житлової нерухомості незалежно від кількості тих, хто проживає у квартирі або будинку, а також їхнього соціального статусу. "Всі житлові будинки, які будувалися після 1995 року, підпадають під цю категорію, тому що їх невигідно було будувати площею менше 250 кв. м", - зазначив генеральний директор компанії Global Solutions Сергій Тумасов. З додатковим податковим пресом зіткнуться і мешканці багатоквартирних будинків - як старого планування, так і новобудов. "З 2003-2004 років, коли почався будівельний бум, девелопери почали зводити будинки, в яких частина квартир, площею 120 кв. м і більше, мала по три-чотири кімнати", - відзначає він. Від сплати податку не буде звільняти навіть наявність невиплаченого іпотечного кредиту.

Податок на розкіш буде стягуватися з літаків, суден і вертольотів - 1% вартості, але не буде поширюватися на коштовності, хутро, дорогі мобільні телефони, годинники та зброю. Експерти визнають складнощі з адмініструванням таких товарів, пропонуючи просто платити підвищену ставку ПДВ при імпорті, як у деяких країнах ЄС. Але оскільки в Україні активно занижується митна вартість товарів, можливі й інші варіанти оподаткування, відзначають експерти. "Якщо обкладати податком предмети розкоші, то ефективніше це робити через механізм акцизу, розширивши список підакцизних товарів", - вважає директор департаменту Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артем Рудик.

У Мінфіні не підтримали ідею Тігіпка про введення для фізосіб 20-процентного податку на доходи в розмірі понад 15 мінімальних зарплат. Це виправдано, оскільки зарплати не мають стосунку до розкоші, а підвищена ставка могла б спровокувати зростання частки тіньових зарплат, каже генеральний директор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий.

Корекції зазнала і система справляння податку на розкіш з автомобілів - планка об'єму двигуна знижена до 3 тис. куб. см з запропонованих раніше 3,4 тис. куб. см. Хоча застосовуватиметься понижуючий коефіцієнт залежно від віку машин - від нових (1) до семирічних (0,2). Платити податок доведеться і власникам мотоциклів з об'ємом двигуна 800 куб. см (але не старше 7 років), водних суден потужністю 75 кВт (не більше 20 років), літаків і вертольотів. Податок запропоновано обчислювати виходячи з їх оціночної вартості, але не менше 2% мінімальної зарплати за кожен кв. м площі, куб. см двигуна або кг льотної маси.

У Мінфіні розраховують, що додаткові доходи держбюджету від введення податку на розкіш складуть 900 млн грн. На думку економістів, ініціативи уряду збільшать кількість платників податку, але не за рахунок багатих українців, а завдяки поширенню податку на громадян із середнім доходом. Експерти ж радять застосовувати європейський досвід справляння податку, виходячи з рівня ринкової вартості нерухомості. Наприклад, у Франції ставка податку на розкіш в 0,25% сплачується з нерухомості вартістю понад 1,3 млн євро, а більш висока ставка у Великобританії - 5% - з майна понад 1 млн фунтів. !zn

Читайте також:

Багаті не платять податки, бо закон їм це дозволяє

Завдяки «справедливим» законам, багаті в Україні платять у 50 разів менше, ніж пересічні українці

ДПС не проти ввести податок на розкіш: багаті повинні платити більше

Фірташ вважає безглуздим вводити податок на багатство