Мінфін не хоче продавати рекапіталізовані банки по частинах

12 вересня 07:55

У Міністерстві фінансів України відмовляються продавати дрібні пакети акцій рекапіталізованих банків на фондових біржах, і замість цього пропонують продавати їх повністю одному стратегічному інвесторові.

 

Так, згідно з останньою версією проекту закону «Про особливості продажу корпоративних прав держави у статутних капіталах банків, у капіталізації яких взяла участь держава», «Укргазбанк» (92%), банк «Київ» (99,94%) і, можливо, «Родовід Банк» (99,99%) має бути продано шляхом проведення конкурсу з елементами аукціону, пише "Коммерсантъ-Украина".

У Мінфіні не підтримали продаж дрібних пакетів акцій на біржі, оскільки це «буде вимагати значних витрат часу і коштів», що навряд чи дозволить досягти найвищої ціни при продажу частки держави у капіталі банків, йдеться в листі заступника міністра фінансів Сергія Рибака, надісланому до ДКЦПФР. До того ж вихід держави з капіталів держбанків «не має на меті зробити поштовх до розвитку фондового ринку».

Однак Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку виступила проти такої позиції Мінфіну. В її рішенні за підписом голови регулятора Дмитра Тевелєва йдеться про необхідність передбачити можливість «продажу на фондових біржах дрібних пакетів акцій банків до 10% капіталу", оскільки банки як публічні акціонерні товариства зобов'язані пройти процедуру включення акцій до біржового списку хоча б однієї фондової біржі.

При цьому нагадаємо, програма економічних реформ на 2010-2014 роки зобов'язує ФДМ продавати на біржах до 25% акцій приватизованих компаній.

У держбанках підтримують всі інструменти залучення інвесторів. «Мінфін найме радника, який визначить перелік можливих шляхів виходу держави з банку. Думаю, він запропонує кілька варіантів, включаючи частковий продаж пакетів акцій банків на фондових майданчиках, продаж стратегічному та інституційному інвесторам. Якщо продавати на біржі, для забезпечення ліквідності необхідно пропонувати не менше 25% акцій, оскільки виходячи з практики фондового ринку, найбільш правильними є пакети від 20-30%», - вважає заступник голови правління «Укргазбанку» Станіслав Шлапак.

Відповідно до законопроекту, націоналізовані банки буде заборонено продавати особам, які володіли ними раніше, а також зареєстрованим в офшорах і країнах з чорного списку FATF. Передпродажну ціну визначить Мінфін за підсумками незалежної оцінки банків. Якщо остання виявиться нижче номінальної вартості акцій, то для її підвищення можна буде продавати акції частинами, але не більше 10% капіталу. Для продажу Мінфін має намір залучити радника, фінансові та юридичні послуги якого обійдуться приблизно в 14,8-20,2 млн грн (у тому числі вартість фінансової оцінки - 10,2-14,5 млн грн).

При цьому нагадаємо, що експерти не раз заявляли, що подальша підтримка державою рекапіталізованих банків безперспективна, і якщо не знайдеться приватний інвестор, ці фінустанови доцільно ліквідувати.