Міненерго хоче залиши ще на місяць "надзвичайні заходи" в електроенергетиці

24 вересня 14:50

На практиці це означає, що ще протягом місяця можливі вимушені відключення електроенергії в окремих регіонах.

 

Міненерго просить залишити ще на місяць можливість управляти ринком електроенергії в ручному режимі
Міненерго просить залишити ще на місяць можливість управляти ринком електроенергії в ручному режимі

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України буде ініціювати продовження Кабінетом міністрів ще на місяць тимчасових надзвичайних заходів на електроенергетичному ринку, повідомив глава міністерства Юрій Продан.

"Швидше всього, що так", - сказав він, уточнивши при цьому, що уряд не розглядав відповідне питання на засіданні, на яке відбулося 23 вересня.

Нагадаємо, що на цьому засіданні Кабміну Продан повідомив, що стабілізувати роботу енергосистеми планується до початку листопада (тобто трохи більше, ніж за місяць).

"На жаль, через ведення бойових дій на сході України ми зараз втратили близько 1-1,2 млн тонн вугілля (необхідного для спалювання на ТЕС), яке ми отримували з підприємств, що знаходяться на не контрольованій Україною території ... На сьогодні, ми рухаємося до збалансування ринку електроенергії, ми збалансуємо до 1 листопада", - сказав він.

Як повідомлялося, Кабмін постановою №372 від 13 серпня 2014 року затвердив порядок прийняття тимчасових надзвичайних заходів з подолання наслідків тривалого порушення нормальної роботи ринку електроенергії, а розпорядженням №764-р від 13 серпня 2014 року затвердив необхідність вжиття таких заходів. У той же час обидва документи були оприлюднені на урядовому порталі лише в 20-х числах серпня.

Тимчасові надзвичайні заходи можуть застосовуватися на період, що не перевищує один місяць. При цьому Кабінет міністрів має право прийняти рішення про продовження терміну дії прийнятих тимчасових надзвичайних заходів, але не більше ніж на один місяць.

зокрема, на період застосування відповідних заходів суб'єкти електроенергетики незалежно від форми власності зобов'язані діяти відповідно до стандартів операційної безпеки функціонування об'єднаної енергетичної системи і оперативних команд і розпоряджень держпідприємства "НЕК "Укренерго".

На практиці це означає, що ще протягом місяця можливі вимушені відключення електроенергії в окремих регіонах. Зокрема, нещодавно такі обмеження подачі електроенергії були введені в Київській та Харківській областях. !zn