Мінекономрозвитку закликає створити інститут фінансового омбудсмена

11 червня 09:09

Конфлікти банків і позичальників мають вирішуватися не тільки й не стільки в судовому, а й позасудовому порядку, наприклад, через фінансового омбудсмена (якого в Україні поки що немає).

 

Таку думку висловив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта під час засідання Фінансового прес-клубу на тему «Закон про права кредиторів та позичальників: чи забезпечить він захист інтересів споживачів фінансових послуг?», яке провела Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

Коментуючи прийняття Верховною Радою в 1-ому читанні законопроекту щодо врегулювання правових відносин між кредиторами та споживачами фінансових послуг, представник Мінекономрозвитку зауважив, що перед другим читанням в документі доцільно визначити низку механізмів його реалізації.

Зокрема, у випадку виселення позичальника банком із заставного житла потрібно було б передбачити, яке саме житло «виселенцям» надаватиметься для проживання (у нинішній редакції законопроекту зазначається, що особі, яку виселяють із житла, надається постійне жиле приміщення, зазначене в рішенні суду або постанові прокурора).

На думку А.Максюти, розширення прав позичальників (в частині, зокрема, отримання доступу до більшої кількості інформації про сукупну вартість позики) дозволить їм більш адекватно оцінювати свої сили в плані можливості виконання кредитних зобов’язань. «Охолодження» ж запалу клієнтів прокредитуватися для банку означатиме зменшення ризиків та підвищенню якості його кредитного портфелю.