Мінекономрозвитку хоче відібрати у МЗС торговельні місії

06 березня 10:26

У Мінекономрозвитку пропонують Міністерству закордонних справ повернути їм в управління торгово-економічні місії, що знаходяться зараз у підпорядкуванні МЗС.

 

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) має намір повернути у своє управління торгово-економічні місії (ТЕМ), які як торгові представництва України за кордоном зараз підпорядковані Міністерству закордонних справ.

Про це вчора на спільному засіданні колегій МЗС і МЕРТ заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов, пише "Коммерсант-Украина".

"Якщо ми говоримо про дійсно ефективну і цілісну систему захисту зовнішньоекономічних інтересів держави, інтеграційно пов'язаних з розвитком внутрішнього виробництва країни, то доцільно надати Мінекономрозвитку відповідний інструмент, якого, на нашу думку, не вистачає в цій системі. Мова йде про торговельні представництва за кордоном", - сказав він.

Як повідомив Прасолов, повернення ТЕМ дозволить міністерству у повному обсязі виконувати свої функції з розвитку підприємництва всередині країни і стимулювання експорту. Ця заява фактично стала реакцією на звернення міністра закордонних справ Леоніда Кожари, який закликав МЕРТ знайти інструменти для боротьби з негативним сальдо платіжного балансу.

Раніше 51 торгово-економічна місія перебувала в оперативному підпорядкуванні Міністерства економіки, але у травні 2010 року вони були передані МЗС, відзначає "Ъ". Згодом ТЕМ ліквідували, а замість них були утворені економічні відділи закордонних дипломатичних установ.

За словами голови громадської ради при МЗС Володимира Щелкунова, питання про передачу ТЕМ у структуру Мінекономрозвитку поки не обговорювалося. "Основним завданням засідання був пошук збільшення ефективності роботи цих місій. Поки ми домовилися про створення робочої групи з представників обох міністерств, яка підготує свої рекомендації щодо поліпшення роботи місій. До закінчення роботи групи питання, хто буде керувати ними, не ставитиметься", - пояснив він.

За оцінкою бізнесу, повернення торгових місій у сферу управління Мінекономрозвитку могло б підвищити ефективність їхньої роботи.

"Перебування цих місій у МЕРТ дозволить зробити їхні дії більш послідовними. Все-таки завданням МЗС є формування позитивного іміджу України і вирішення політичних питань, а не торговельні зв'язки. Невипадково, що найкращий рівень підтримки експортерів зараз, за оцінками бізнесу, в тих посольствах, в яких торговими питаннями все ще займаються кадри, які прийшли з Мінекономіки, наприклад, в Індії та Литві", - розповів перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Сергій Прохоров. !zn

Читайте також:

Мінекономрозвитку: в 2013 році на реалізацію Держпрограми активізації економіки необхідно 209 млрд грн

Мінекономіки: Пристрасті навколо закону "Про внутрішню торгівлю" - через необізнаність підприємців

Україна витрачає близько 200 млрд грн на закупівлі на тендерах з одним учасником

Мінекономіки оцінило зростання ВВП України в 2012 році на цілих 0,2%