Мінекології хоче повернути Чорнобильську зону в економіку України

12 березня 14:06

Міністр також анонсував завершення будівництва ізоляційного укриття над ЧАЕС.

 

Міністр екології України Ігор Шевченко виступив за повернення Чорнобильської зони до складу економічно активних територій України після завершення заходів по забезпеченню безпеки.

З такою пропозицією він виступив в рамках звіту уряду по завершенню ста днів діяльності Кабміну.

"Нам потрібно повертати цю територію в економіку країни, щоб там працювали люди", - заявив міністр, додавши, що на території зони відчуження планується створення Поліського біосферного заповідника.

Він уточнив, що здійснити згадані плани уряд вдасться по завершенню будівництва інженерної конструкції, ізолюючої небезпечну зону на території самої ЧАЕС.

"Звичайно, найголовніше це те, що найближчим часом буде завершено будівництво нового безпечного конфайнменту (укриття - ред.), що накриє четвертий енергоблок ЧАЕС і, я думаю, що на 100 років ми забудемо про цю проблему", - відзвітував Шевченко.

Він нагадав, що в грудні Україна підписала договір про виділення ЄБРР 350 млн євро на добудову цього конфайнмента.

Шевченко також зазначив, що найближчим часом Кабмін виведе Чорнобильську атомну електростанцію з експлуатації, що покликане знизити витрати бюджету.

Кіотський протокол

Голова Мінекології заявив, що Україні вдалося домовитися з Японією про використання коштів за Кіотським протоколом.

"Там є проблеми, але ми переконали японську сторону, і вони дали нам шанс на ефективне використання цих коштів саме на зменшення викидів CO2 і на поліпшення екологічної ситуації в Україні. Як один з результатів ми буквально нещодавно розмитнили більше 250 гібридних Toyota Prius, які закуплені міністерством екології за гроші Кіотського протоколу, і ці машини ми передали МВС для нової патрульної поліції", - сказав Шевченко.

Восени 2014 року повідомлялося, що в Чорнобиль через 100 років повернулися бурі ведмеді.