Міндоходів обіцяє спростити роботодавцям життя, щоб легалізувати зарплати

18 сiчня 11:30

Податківці мають намір "дебюрократизацією" подолати розповсюдження зарплат "у конвертах".

 

Податківці мають намір внести суттєві зміни в регулювання трудових відносин для того, щоб "вилучити з національної бізнес-практики системне ігнорування вимог трудового законодавства".

Як повідомила прес-служба Міністерства доходів і зборів, зараз розробляються зміни в законодавство, які будуть направлені на зменшення податкового навантаження на фонд оплати праці. Окрім того, фіскали обіцяють спростити процедуру адміністрування єдиного соціального внеску (ЄСВ). На переконання податківців, "дебюрократизація" податку на доходи і єдиного внеску буде стимулювати підприємців до легалізації зарплат.

Потрібні гроші - реформуйте єдиний соціальний внесок

У Міндоходів відзначають, що при перевірках недотримання трудового законодавства фіксується у 9 випадках з 10. Найчастіше підприємці або працюють без державної реєстрації або виплачують своїм найманим працівникам зарплату "в конвертах".

Всього в минулому році за такі порушення суб'єктам господарювання податкова донарахувала до сплати в бюджет майже 337 млн грн податку на доходи фізичних осіб і штрафних санкцій. Також протягом 2012 року співробітники податкової виявили майже 96 тис. працівників, які працювали без трудових угод. Роботодавцями до бюджету сплачено додатково понад 19 млн. гривень податку на доходи фізичних осіб, а робітники працевлаштовані "належним чином", відзвітували Міндоходів.

Обсяг зарплат "у конвертах" в Україні - понад 170 млрд грн

Як раніше повідомляло ZN.UA, зараз Кабмін завершує підготовку радикальних заходів з наповнення бюджету-2013.

Одна з найбільш очікуваних і в той же час ризикованих ініціатив стосується зниження навантаження на фонд оплати праці. Мова йде як мінімум про спрощення адміністрування єдиного соціального внеску (спрощення декларації, переведення її в електронний формат). Як максимум - про значне зниження ставки ЄСВ. Податківці сподіваються провести за рахунок цього легалізацію зарплат, вивівши з тіні в офіційний сектор близько 100 млрд грн.

Легалізації зарплат (як і багатьох інших доходів фізосіб) має послужити впровадження загального декларування доходів фізосіб. З цією метою передбачається внести в нинішньому році на розгляд ВР законопроект "Про обов'язкове декларування доходів і майнового стану громадян", що передбачає впровадження розрахунку податку на доходи фізосіб з урахуванням витрат. !znЧитайте також:

Майже 5 млн українців працюють нелегально

Азаров запропонував ввести пільги для чесних і щедрих роботодавців

Зменшення єдиного соціального внеску допомогло б перейти до "білих" зарплат

Сплачувати єдиний соцвнесок потрібно не до спецфондів, а безпосередньо до держбюджету, - експерт

Спрощення сплати єдиного соціального внеску допомогло б Україні піднятися в рейтингу Doing Business