МінАП дозволив експорт пшениці з України тільки компаніям, які купили її в Аграрного фонду

05 лютого 16:33

Такі умови були узгоджені Мінагрополітики з зернотрейдрами.

 

Експорт пшениці з України мають право здійснювати тільки ті компанії, які придбали її на торгах Аграрного фонду 22 січня. Про це повідомило Міністерство аграрної політики і продовольства України у вівторок, 5 лютого.

"Пшеницю в даний час мають право експортувати тільки ті компанії, які закупили її на відкритих біржових торгах, проведених Аграрним фондом. Такі умови були узгоджені Мінагрополітики з зернотрейдрами", - йдеться у повідомленні МінАП.

За його інформацією, Україна з початку поточного маркетингового року (МР, липень 2012 - червень 2013) поставила на зовнішні ринки 16,25 млн тонн зерна, у тому числі 6,04 млн тонн пшениці, 7,95 млн тонн кукурудзи і 1,98 млн тонн ячменю.

"Такі обсяги відповідають домовленостям, яких досягли зернотрейдери і Мінагрополітики, підписавши відповідний меморандум про співпрацю", - стверджує міністерство.

У цілому, за його даними, експортний потенціал країни на поточний МР становить 23,2 млн тонн зерна.

Як зазначає міністерство, у даний час основною культурою в загальному експорті зернових з України є кукурудза. Так, з експортованих у січні 1,9 млн тонн, на цю культуру припадає 1,5 млн тонн, на пшеницю - 175,5 тис. тонн, ячмінь - 142,6 тис. тонн.

У міністерстві запевняють, що наявні у країні запаси зерна повністю задовольняють потребу в ньому.

Як повідомлялося, Аграрний фонд України на торгах 22 січня, проведених на Аграрній біржі, реалізував майже 225,3 тис. тонн зерна на загальну суму більше 492 млн грн.

На початку поточного сезону зернотрейдери і Міністерство аграрної політики та продовольства України підписали доповнення до меморандуму, яким визначили умови можливого введення державою обмежень на експорт зерна та максимально можливі обсяги зовнішніх постачань основних культур.

Урожай зерна в Україні в 2012 році, за попередніми даними Державної служби статистики, знизився на 18,6% - до 46,2 млн тонн, у порівнянні з рекордними 56,7 млн тонн в 2011 році. !zn

Читайте також:

Україна стане "кукурудзяним" придатком Японії

МінАП хоче зробити Україну продовольчим придатком ЄС

Україна невблаганно перетворюється на ресурсний придаток Китаю