Мін'юст запропонував позбавити деякі бланки статусу суворої звітності

28 сiчня 15:45

Законопроект Мін'юсту спрощує ведення бізнесу і економить підприємцям кошти на сплату непотрібних "папірців". "Саме існування бланків суворої звітності провокує виникнення корупційних ризиків", - зазначають у відомстві.

 

Міністерство юстиції України пропонує внести зміни до Податкового кодексу в частині скорочення переліку бланків суворої звітності, а саме - виключити з цього переліку бланки марок акцизного податку, торгові патенти і свідоцтва платника єдиного податку.

Відповідний законопроект, підготовлений Мін'юстом, винесено на громадське обговорення.

Згідно з повідомленням, прийняття цього законопроекту дозволить виключити із законодавства норми, що ускладнюють ведення бізнесу. У результаті будуть зекономлені кошти, які зараз витрачаються на виготовлення бланків суворої звітності, за які, в результаті, підприємці платять.

"Вартість відповідного документа, а також вартість послуги, що включає видачу такого документа - це причина безпідставно витребувати додаткові гроші і ускладнити ведення бізнесу. При цьому затребувані кошти не гарантують захисту від протиправних посягань на права або власність кінцевого споживача послуги, а, крім того, саме існування бланків суворої звітності провокує виникнення корупційних ризиків", - сказано у повідомленні Мін'юсту.

"Планується, що вилучення з законодавства відповідних положень дозволить здешевити вартість бланків необхідних документів та зменшити плату за надання адміністративних послуг. Окрім того, будуть зменшені корупційні ризики і причини для безпідставного стягнення додаткових коштів із суб'єктів підприємницької діяльності", - відзначають у відомстві.

За розрахунками міністерства, у разі ухвалення законопроекту, базовий період спостереження за його результативністю триватиме не менше двох років, а далі можна буде вести періодичні спостереження раз на три роки.

Нагадаємо, з моменту прийняття Податкового кодексу у грудні 2010 року до нього було внесено вже кілька десятків змін. !zn

Читайте також:

Мін'юст запропонував скасувати бланки суворої звітності

Кабмін позбавив ЄДАПС голограм на акцизні марки

Янукович відкрив "ЄДАПСу" шлях до монополізації ринку документів суворої звітності