МЕРТ скасує санкції проти частини імпортерів скрапленого газу, але СБУ справи не закрила

24 лютого 14:02

Причетність імпортерів скрапленого газу та їх контрагентів до нанесення шкоди інтересам України не доведена.

 

Служба безпеки України зняла претензії до 15 імпортерів скрапленого газу та їх контрагентів, Міністерство економічного розвитку і торгівлі скасує санкції по відношенню до них, повідомила прес-служба МЕРТ.

"23 лютого СБУ повідомила МЕРТ, що первинні дані про правопорушення, які здійснюють імпортери та їх контрагенти, доведені частково, а причетність суб'єктів господарювання до нанесення шкоди інтересам України не доведена. На підставі цієї інформації СБУ МЕРТ пропонує скасувати дію спеціальних санкцій відносно 15 імпортерів пально-мастильних матеріалів та їх контрагентів", - йдеться в повідомленні.

Таким чином, МЕРТ скасує санкції наступним імпортерам паливно-мастильних матеріалів: "НП-Трейдинг", "Нафтопродукт-Трейдинг", "Віолана-ТЕК", "Сістемс Логістік Менеджмент", "Галлон-Груп", "СВГ Плюс", "Євростандарт Автогаз", "Надія", "Олан", "Род-Ник", "West Trading&Marketing Oil, Corp", "Restimpex System, LLP", "Tarone Trade LLP", "Ameralda Trading Limited", "Danier Holdings LLP".

У той же час під санкціями залишаються резиденти "Пропан трейд", "Газтрон трейд", "Паралель", "Укрпетролпостач", "Укргазпетроліум", "РВК плюс" і нерезиденти Emirets FZE, Exposoft Trade і Luxoil Import. У їх відношенні СБУ продовжує вести кримінальні справи.

Нагадаємо, що 20 лютого СБУ розблокувала раніше затримані партії зрідженого газу. При цьому СБУ направила відповідний лист до Енергетичної митниці, яка, в свою чергу, почала випускати у вільний обіг вантажі.

Раніше також повідомлялося, що перші цистерни були заблоковані ще 16 листопада 2016 року. Ситуація загострилася в лютому з введенням МЕРТ санкцій проти 25 українських трейдерів нафтопродуктів, а також забороною "Укрзалізниці" регіональним підрозділам на експлуатацію вагона-цистерни, навантаженого скрапленим газом.

В 2016 році частка нелегальних продажів зрідженого газу у Києві досягла 70% ринку. Із-за дорожнечі бензину споживання скрапленого газу в Україні за 2016 рік зросло на 30%.

Детальніше про ринок зрідженого газу в Україні читайте в матеріалі Артема Куюна "Скраплений газ: бар'єрам всупереч"в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".