Меморандум "Газпрому" з польською Europolgaz не передбачає будівництво газопроводу

05 квiтня 16:11

Польська компанія відхрестилася від домовленостей з Росією щодо будівництва нового газопроводу. Більше того, відзначили в Europolgaz, підписання документа ініціював сам "Газпром".

 

Меморандум про взаєморозуміння між "Газпромом" і польською Europolgaz, підписаний в п'ятницю, не містить рішення про будівництво газопроводу "Ямал-Європа 2" і не є юридично зобов'язуючим документом.

Про це йдеться в офіційній заяві Europolgaz.

Нагадаємо, раніше "Газпром" оголосив про підписання меморандуму про взаєморозуміння щодо реалізації проекту "Ямал-Європа 2" через територію Польщі у напрямі Словаччини і Угорщини потужністю не менше 15 млрд куб. м газу на рік. Як було сказано в прес-релізі "Газпрому", техніко-економічне обґрунтування проекту планується підготувати протягом шести місяців.

Як пояснили Europolgaz, насправді ж документ передбачає лише оцінку на доінвестиційному етапі можливості будівництва "Ямал-Європа 2".

"Цей меморандум не містить рішення про будівництво газопроводу і не є ні юридично зобов'язуючим документом, ні зобов'язанням укладення будь-яких угод або контрактів", - повідомляє Europolgaz, уточнюючи, що документ був узгоджений і підписаний за підсумками зустрічі представників Europolgaz і "Газпромекспорту", що пройшла за ініціативою "Газпрому".

Як говориться в повідомленні польського акціонера Europolgaz - держконцерну PGNiG, документ носить виключно аналітичний характер.

"Цей документ має мінімальне бізнес-значення і стосується аналізу. Надання такого значення цього документа мене дивує", - сказала в ефірі телеканалу TVN-CNBC голова PGNiG Гражина Піотровська-Олива, коментуючи інформацію про підписання меморандуму.

Акціонерне товариство "Система транзитних газопроводів Europolgaz" було засновано у вересні 1993 року. Компанія створена в рамках міжурядової угоди "Про будівництво системи газопроводів для транзиту російського газу через територію Польщі і поставок російського газу до Польщі" від 25 серпня 1993 року. Основні напрямки діяльності Europolgaz - проектування, будівництво та експлуатація польської ділянки газопроводу "Ямал-Європа". АТ Europolgaz є власником газопроводу "Ямал-Європа" на території Польщі довжиною 684 кілометра.

Основними акціонерами АТ Europolgaz є ВАТ "Газпром" і польська PGNiG SA.

Як повідомлялося раніше, для польських властей реанімація проекту "Ямал-Європа-2" стала несподіванкою. У Польщі не виключають, що оголошення про розширення газопроводу Ямал-Європа є елементом торгів Росії з Україною. До того ж, заявив польський прем'єр Туск, сьогодні Польща не зацікавлена у радикальному збільшенні обсягу газу, що купується в "Газпрому".

Крім того, як відомо, єдиним підприємством, яке може будувати магістральні газопроводи в Польщі, є державна компанія Gaz-System. Влада Польщі звернула увагу на те, що рішення будувати другу гілку ямальського газопроводу - це суверенне рішення польського уряду, а не рішення "Газпрому" або будь-якого іншого уряду.

Більше того, оскільки з 2004 року Польща знаходиться в Європейському Союзі, такі рішення можуть прийматися тільки спільно з Брюсселем.

Нагадаємо, повернутися до будівництва другої нитки газопроводу Ямал-Європа напередодні доручив президент Росії Володимир Путін. Як він заявив, це необхідно для підвищення надійності газопостачання Польщі, Словаччини, Угорщини". !zn

Читайте також:

Україна позбулася можливості реекспорту газу до Польщі

Польща має намір усунути "Газпром" від управління газопроводом Ямал-Європа

"Газпром" зібрався будувати ще один газопровід в обхід України через Білорусь