Медвєдєв змалював перспективи України в МС: Або все, або нічого

18 березня 13:11

У Москві знову підкреслили, що для членства у Митному союзі необхідно ратифікувати всі документи. Але статусу спостерігача для України не виключили.

 

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медвєдєв у черговий раз підтвердив, що приєднання України до Митного союзу Росії, Казахстану і Білорусі у форматі "3+1" не буде.

"Наші українські друзі дуже люблять поміркувати на тему приєднання "три плюс один" і так далі. Так не буває. Або все, або нічого, але тоді це спостереження або щось інше", - заявив Медвєдєв.

Він підкреслив, що членство в МС має передбачати ратифікацію всіх документів.

"Що стосується різних категорій членства, будь то статус спостерігача, всі ці позиції потрібно максимально ретельно в договорі відрегулювати, тим більше що ми розуміємо, в чому тут відмінності. Очевидно, що членом Митного союзу і майбутнього Євразійського економічного союзу, може бути лише така держава, яке прийняла і ратифікували всі документи МС і економічного союзу. Все інше - це не членство", - відзначив російський прем'єр.

Нагадаємо, раніше російська сторона на різних рівнях вже відкидала пропозицію Києва співпрацювати в рамках Митного союзу форматі "3+1", який передбачав часткову участь України в цьому об'єднанні.

За даними DT.UA після зустрічі президентів Віктора Януковича і Володимира Путіна 4 березня уряди обох країн отримали завдання знайти формулу співробітництва, прийнятну для обох сторін. В результаті консультацій з російською стороною на рівні робочих груп була досягнута домовленість про "асоційоване членство України в МС.

Офіційно у Кабміні заявили, що говорити про це рано". "Я думаю, ми на це не підемо, у тому числі через політичну ситуацію, щоб не розколоти країну. Поки треба все підрахувати", - сказав урядовий уповноважений України з питань співпраці з РФ, країнами-учасницями СНД, ЄврАзЕс та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян.

Однак не виключено, що Україна буде домагатися статусу держави-спостерігача при МС і ЄЕП. Як запевнив президент Віктор Янукович, Україна буде співпрацювати з Митним союзом лише в тому форматі, який не суперечить відносинам з ЄС - Київ націлений вже в листопаді підписати Угоду про асоціацію з ЄС і створити зону вільної торгівлі з Європою. !zn

Читайте також:

Україна почала процес "газмонізації" з Митним союзом

Держканал РФ окреслив справи Януковича як "погані", а угоду з ЄС назвав "липою"

У Львові заборонили рекламу Митного союзу

Путін і Янукович погодилися, що вступ України в МС - це "політичний вибір"