Медведєв дав розпорядження відновити поставки електроенергії до Білорусі

02 липня 09:20

Президент РФ Дмитро Медведєв Дмитро Медведєв доручив відновити поставки електроенергії до Білорусі, повідомила журналістам його прес-секретар Наталія Тімакова.

 

За її словами, в суботу, 2 липня, відбулася телефонна розмова Д. Медведєва з віце-прем'єром Ігорем Сечіним, який доповів, що Білорусь виконала свої зобов'язання зі сплати електроенергії.

Водночас, увечері в п'ятницю, 1 липня, поставки електроенергії в Білорусь відновила і Україна.

Імпорт української електроенергії до Білорусі був тимчасово припинений з травня 2011 року у зв'язку із заборгованістю білоруської сторони. 1 липня білоруська сторона погасила борг перед ДПЗД «Укрінтеренерго», а також близько 70% боргу перед ТОВ «Східенерго». У поточному році поставки української електроенергії повинні скласти 2,5 млрд кВт год - за контрактами з ДПЗД «Укрінтеренерго» і ТОВ «Східенерго».

Нагадаємо, що російська «Інтер РАО» припинила постачання електроенергії до Білорусі в ніч на середу, 29 червня через заборгованість, що утворилася. Пізніше Мінськ виділив необхідні кошти і виплатив російської компанії 600 млн руб. «Інтер РАО» пообіцяла поставки відновити. Подача електроенергії повинна була відновитися в ніч на четвер, о 00:00 мск, але на ранок представники «Інтер РАО» констатували, що «з технічних причин» експорт до Білорусі не здійснюється.

У ЗМІ з'явилася інформація, що рішення про збереження ембарго прийняте російським керівництвом з метою підштовхнути Мінськ до приватизації білоруських енергоактивів.

У 2011 році Білорусь має намір імпортувати 3 млрд кВт год електроенергії з Росії за контрактом з «Інтер РАО».