Майже половина українців нічого не чули про ОСББ

14 травня 12:04

Головна причина небажання створювати ОСББ - це острах, що держава повністю зніме з себе відповідальність за будинок (ремонт комунікацій тощо) - так вважають 42% власників квартир.

 

Менше третини населення України (29%) знають про таку частину житлово-комунальної реформи, як створення ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирних будинків). Ще 29% «щось про це чули», а 41% про це взагалі нічого не знають. Про це свідчать дані опитування фонду «Демократичні ініціативи» та Центру Разумкова.

У той же час майже половина населення України (45%) належать до родин, які є власниками квартир у багатоквартирних будинках. Проте лише в 5,5% таких будинків було створено ОСББ.

Згідно з даними опитування, лише 5% багатоквартирних будинків обслуговують приватні структури, обрані ОСББ, 84% перебувають на обслуговуванні ЖЕКів, 7% - інші структури, а 4% населення не знають, хто їх обслуговує.

Більшість власників квартир (63%) не задоволені тим, як обслуговуються їхні будинки. Проте існує велика різниця у рівні задоволення обслуговування будинків, яке здійснюють ЖЕКи і приватні структури. Обслуговуванням ЖЕКів більшість власників (68%) незадоволені, а ті, чиї будинки обслуговують приватні структури, обрані ОСББ, у більшості (74%) цим обслуговуванням задоволені.

Незважаючи невдоволення обслуговуванням ЖЕКів, тільки 21% власників квартир хотіли б створити ОСББ в їхніх будинках, не хочуть цього 35%, а майже половина - 44% - не визначилися зі своєю позицією.

У Києві провалилася програма відмови від послуг ЖЕКів


Головна причина небажання створювати ОСББ - це острах, що держава повністю зніме з себе відповідальність за будинок (ремонт комунікацій тощо) - так вважають 42% власників квартир, в чиїх будинках не створено ОСББ та які цього створення не бажають. Далі йдуть такі причини, як побоювання зростання вартості комунальних послуг (34%), страх перед колективною відповідальністю і необхідністю платити за тих, хто не платить за квартиру (26%), очікування нечесності правління ОСББ (23%). Певна частина власників квартир вважає, що створити ОСББ в них неможливо через пасивність жителів (23%), а 19% вважають, що краще вже триматися за звичне - ЖЕК, ніж за щось зовсім незрозуміле.

Загальнонаціональне опитування проведено фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова з 30 березня по 4 квітня 2012 року. Було опитано 2009 респондентів старше 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як стратифікована, багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування здійснювалося у 132 населених пунктах (із них 79 міських та 53 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Дослідження було проведено для ГО ОПОРА в рамках проекту «Житлова реформа очима громадськості» за підтримки програми «Громадянське суспільство і належне управління» Міжнародного фонду «Відродження». !zn

Читайте також:

На сьогоднішній день ОСББ створені лише у 17% багатоквартирних будинків

Анатолій Близнюк: «Адміністративно-територіальну реформу будемо реалізовувати методом батога і пряника»

Рада передала земельні ділянки ОСББ

Після того як «Київенерго» «домовився» з ОСББ, ті пішли до прокурора