Майже 95% ринку платіжних терміналів в Україні утримує десяток операторів

04 квiтня 15:54

Тенденція до концентрації ринку в руках десятка банків буде зміцнюватися, тобто великі банки будуть нарощувати свою частку на ринку, оскільки ринок еквайрингу не тільки досить витратний, але ще й низькомаржинальний.

 

Якщо ще рік тому десятці найбільших банків-лідерів ринку належало 92% платіжних торговельних терміналів у країні, то зараз цей показник складає вже 95%.

Таку цифру озвучив заступник голови правління "Ощадбанку" Антон Тютюн під час прес-клубу "Банківський бізнес в 2013 році: на чому будуть заробляти банки і як це вплине на їхніх клієнтів?", Проведеного за підтримки "Дзеркала тижня. Україна".

За прогнозами банкіра, ця тенденція буде зміцнюватися, тобто великі банки будуть нарощувати свою частку на ринку, оскільки ринок еквайрингу не тільки досить витратний, але ще й низькомаржинальний. Тому невеликі банки не можуть собі дозволити займатися цим бізнесом, адже ефект з'являється тоді, коли є масштаб.

У НБУ хочуть зобов'язати всіх без винятку продавців ставити платіжні термінали

"Сьогодні заробітки від кредитування нестабільні, залежать від багатьох факторів, і банкіри вже давно думають, що в балансі своїх доходів потрібно збільшувати комісійну складову і знижувати відсоткову. Карткові і безготівкові розрахунки - це один із резервів", - упевнений заступник голови правління "Ощадбанку" .

За словами в.о. голови правління банку "Фінанси та кредит" Віктора Голуба, для виходу на платіжний ринок новим його учасникам може знадобитися кілька років. А тому після введення обмежень на готівкові розрахунки в Україні (коли, відповідно, привабливість роботи в сегменті безготівкових платежів для банків зросте), чекати переділу ринку не варто.

Нагадаємо, що на початку березня НБУ ініціював обговорення проекту постанови "Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку". Контролювати виконання вимоги будуть податківці. !zn


Читайте також:

Банкіри обіцяють не підвищувати комісії після введення ліміту готівкових розрахунків

Кабмін зобов'язав торгівлю перейти на платіжні картки

Підприємців зобов'язали обладнати всі касові апарати "електронною стрічкою"

Банкіри: Магазини зможуть збільшити продаж на 30%, використовуючи безготівкові платежі