Львівська облрада вимагає переглянути держбюджет

06 сiчня 07:46

Депутати Львівської обласної ради на сесії у четвер, 5 січня, ухвалили заяву до президента України, голови Верховної Ради, прем'єр-міністра щодо ухвалення державного бюджету на 2012 рік та показників обласного бюджету Львівської області на 2012 рік.

 

Як повідомляє прес-служба ВО «Свобода», депутати зокрема заявляють, що «насправді принципи формування дохідної частини місцевих бюджетів не змінилися, про що свідчить той факт, що у 2011 році темпи приросту доходів державного бюджету на території області у 2,5 рази перевищують темпи зростання доходів до державного бюджету».

Крім того, на думку депутатів Львівської облради, за структурою видатків бюджет не тільки не передбачає належного фінансування делегованих повноважень, але й змушений спрямувати практично весь ресурс на фінансування виключно захищених статей та галузей соціального характеру. Водночас районні та міські бюджети навіть такої можливості не мають.

Задекларованого урядом зростання видатків обласного бюджету у 2012 році не відбулося: загальний їх обсяг на 42,6 млн грн менший за обсяг виконання обласного бюджету за 2011 рік. Натомість має місце збільшення середньої заробітної плати на 17-20%, зростання цін на енергоносії на 27% та зростання розмірів соціальних виплат. В той же час видатки на 2012 рік, що доводяться більшості місцевим бюджетам, є навіть меншими від потреби на заробітну плату та енергоносії, наголошується у заяві.

«Наступного року Львівська область отримає вдвічі менше коштів додаткової дотації з державного бюджету на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів. Не передбачаються і деякі субвенції з державного бюджету інвестиційного характеру: на соціально-економічний розвиток, на реалізацію пріоритетів розвитку регіонів, на заробітну плату працівникам бюджетної сфери та поліпшення умов праці медичних працівників та інші субвенції», - йдеться у заяві.

«Львівська обласна рада констатує, що цьогорічний бюджет є бюджетом виживання, і вимагає негайного перегляду державного бюджету на 2012 рік з метою якнайповнішого врахування у ньому інтересів і нагальних потреб Львівської області та збільшення видатків на соціально-економічний розвиток територій», - заявляють депутати облради.