Комісія Львівської облради не погодила розробку «Нафтогазом» родовищ в області

12 сiчня 13:22

Комісія Львівської обласної ради не погодила видачу спеціальних дозволів НАК «Нафтогаз України» на геологічне вивчення, зокрема дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням нафти і газу (промисловою розробкою родовищ) на Василенківській, Бурштинськй, Вікторовській, Гайчинській, Дністровській, Леонівській, Мартивській, Мішунівській, Рава-Русько-Крехівській і Чумацькій площах.

 

Відповідне рішення було прийнято сьогодні, 12 січня, на засіданні комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради.

Як розповіла голова комісії Ірина Сех, керівництво «Нафтогазу» вже вдруге звертається до обласної ради з проханням погодити отримання спеціальних дозволів на геологічне вивчення, зокрема дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням нафти та газу на десяти площах.

Але, як зазначила Ірина Сех, НАК не виконує зобов'язань перед громадами територій на яких видобуває корисні копалини, передбачених в угоді газового монополіста з Львівською облдержадміністрацією.

«Громадяни тих територіальних одиниць, де діють копальні «Нафтогазу», сьогодні висловлюють свої претензії щодо невиконання компанією зобов’язань, а також стосовно того, що дочірні підприємства компанії сплачують податкові надходження не за місцем роботи, а за місцем реєстрації. Це все відбувається при тому, що діяльність НАК приводить до значного підвищення рівня екологічної небезпеки у місцях видобутку», - пояснила Ірина Сех.

Вона додала, що рамкова угода між НАК в минулому році була виконана лише на 7 млн грн., тоді як сума в ній була закладена на рівні 27 млн грн.

«Варто зазначити, що ця угода – компромісний варіант, бо в ній було прописано не пропозиції громади, а те, що могла зробити НАК», - наголосила голова екологічної комісії.

У свою чергу голова Городоцької районної ради Василь Полумацканич розповів, що своєю діяльністю «Нафтогаз» не лише приносить екологічну шкоду регіону, збитки від якої не відшкодовує, але й руйнує дороги комунального значення у пунктах, де проходить видобування.

«Для нашого району в рамковій угоді було передбачено лише 46 тис. грн. для газифікації віддалених сіл, однак навіть цієї невеличкої суми нам не виділили. Мені не зрозуміла позиція «Нафтогазу України» щодо пріоритетності та першочерговості виділення коштів», - зазначив Василь Полумацканич.

Комісія з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської облради прийняла рішення звернутися до керівництва НАК «Нафтогаз України» з проханням дати доручення дочірнім підприємствам сплачувати податки за фактичним місцем знаходженням.

Також на сьогоднішньому засіданні було прийнято рішення рекомендувати компанії укласти угоди з територіальними громадами з урахуванням усіх пропозицій населення. Однією із обов’язкових умов угоди повинна стати безумовна рекультивація родовищ після завершення їх експлуатації.