Лукашенко не вважає молочні проблеми з Україною такими «вже великими»

05 квiтня 14:58

У Білорусі впевнені, що Мінськ і Київ зможуть домовитися про відновлення імпорту білоруської м'ясомолочної продукції в Україну. У Києві на це згодні, але тільки після проведення відповідної експертизи українськими фахівцями.

 

Президент Білорусі Олександр Лукашенко впевнений, що проблеми між Білоруссю і Україною в двосторонній торгівлі не дуже великі і сторони зможуть домовитися з цих питань.

Про це він заявив 5 квітня в Мінську на нараді з питань зовнішньої політики.

"Не скажу, що в нас великі проблеми з нашою південною сусідкою - Україною. Мені вдалося грунтовно обговорити деякі питання на останній зустрічі в Москві з президентом України Віктором Януковичем. У нас були певні проблеми, і вони, напевно, ще не до кінця зняті щодо поставок нашої молочної продукції", - сказав Лукашенко.

Водночас він відзначив, що відносини Білорусі з Україною відрізняються тим, що сторони вміють домовлятися. "На відміну від західного напряму, якщо є проблеми, ми сідаємо за стіл і обговорюємо їх. Ми намагаємося їх вирішити, домовляємося, зрештою, йде нормальний діалог", - сказав Лукашенко.

Також 5 квітня прем'єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі з першим віце-прем'єром Білорусі Володимиром Семашком у Києві повідомив, що рішення про відновлення імпорту білоруської м'ясомолочної продукції в Україну буде прийнято після проведення відповідної експертизи українськими фахівцями.

"Добре, що ви розумієте, що в нас немає претензій до вас або бажання нашкодити вам. Є моменти, пов'язані з контролем якості продукції, яка завозиться в Україну. Фахівці повинні розібратися, поставити всі крапки над "і", запропонувати нам об'єктивно обгрунтовані рішення", - сказав Азаров.

Разом з тим Семашко зазначив, що принципових розбіжностей у відносинах з Україною немає. "Іноді виникають якісь технічні та організаційні питання", - додав він.

Україна з 1 березня тимчасово призупинила ввезення на свою територію з Білорусі тварин, а також м'ясної продукції через побоювання розповсюдження африканської чуми свиней. Також через систематичні порушення, за заявою української сторони, ветеринарно-санітарних вимог (перевищення максимально допустимих рівнів залишків ветеринарних препаратів у молочних продуктах) було тимчасово припинено ввезення білоруського молока та молочних продуктів. Прем'єр Україні заявив, що заборона на ввезення в Україну молочної і м'ясної продукції з Білорусі є тимчасовим.

У березні фахівці ветеринарної служби України їздили до Білорусі для аудиту ветслужби республіки та аудиту білоруських молочних підприємств. !zn

Читайте також:

Порошенко має намір знайти механізм, що виключає «торгові війни» з країнами Митного союзу

Україна швидко закінчувати «молочну війну» з Білоруссю не має наміру


Україна не має наміру вводити зустрічні санкції проти країн-членів Митного союзу

Президент схвалив новий порядок ведення «торгових воєн»