Литвицький: НБУ вітає макропрогноз уряду на 2013 рік

28 листопада 13:49

У Нацбанку схвалили прагнення уряду забезпечити зниження інфляції довготривалу стійку лінію. Керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький зазначив, що зменшення інфляційного податку полегшує Національному банку проведення процентної політики.

 

Макроекономічний прогноз уряду на 2013 рік, що передбачає прискорення зростання економіки при збереженні низької інфляції, слід вітати, вважає керівник групи радників глави Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.

«Прагнення забезпечити зниження інфляції довготривалу стійку лінію - це правильна політика. Що менший інфляційний податок, то легше Національному банку проводити відсоткову політику», - сказав він.

«Що стосується економічного зростання, то ми зацікавлені, щоб об'єктивне уповільнення економіки України не перетворилося на новий спад, і найголовніше завдання - цього не допустити», - додав Литвицький.

Як повідомлялося, в середу уряд України затвердив макропрогноз на 2013 рік, що передбачає прискорення зростання ВВП до 3,4% при збільшенні інфляції до 4,8%.

Керівник групи радників голови НБУ додав, що наскільки оптимістичні оцінки уряду щодо економічного зростання, покаже фініш цього року і перші, найважчі місяці наступного року.

«Дуже багато буде залежати від бази, яка буде закладена в листопаді-грудні цього року, і старту у січні-лютому. Яснішими будуть тенденції змін у світовій економіці, на які покладає великі надії глобальне економічне співтовариство», - пояснив Литвицький.

На його думку, дуже важливо вже за підсумками перших місяців майбутнього року відреагувати на те, як поводять себе, порівняно з прогнозом, основні макроекономічні параметри, на яких тримається вся конструкція державного бюджету, та своєчасно вносити корективи, якщо буде така необхідність.

«Дуже важливо не затягувати ці кроки, якщо вони необхідні, бо пізні корективи можуть виявитися безрезультатними», - підкреслив радник глави НБУ, навівши як негативний приклад 2012 рік.

Як повідомлялося з посиланням на дані Державної служби статистики, ВВП України у третьому кварталі 2012 року впав на 1,3% порівняно з третім кварталом 2011 року, тоді як в першому кварталі зростання склало 2%, у другому - 3%. На думку більшості економістів, в четвертому кварталі поточного року економіка країни продовжить падіння.

Уряд заклав у держбюджет-2012 прогноз зростання реального ВВП на 3,9% і з урахуванням прогнозної інфляції 7,9% оцінював номінальний ВВП у 1500 млрд грн. За підсумками січня-жовтня замість інфляції зафіксовано дефляцію 0,3%. При цьому дотепер цей макропрогноз-2012 офіційно не переглядався, корективи у держбюджет не вносилися, навпаки, проголосовані у парламенті поправки тільки збільшували його витрати і доходи.

Прем'єр-міністр Микола Азаров 27 листопада визнав, що через погіршення світової кон'юнктури у 2012 році зростання української економіки виявиться набагато меншим, ніж планувалося. «Ми орієнтувалися на економічне зростання приблизно 3,5%. Добре, якщо матимемо плюс після завершення року», - сказав глава уряду. !zn

Читайте також:

Кабмін затвердив макропоказники на 2013 рік: зростання ВВП 3,4%, інфляція - 4,8%