Ліквідовані НБУ банки не були банками – Гонтарева

23 жовтня 22:55

Більшість ліквідованих банків не виконували своїх функцій, або займалися відмиванням грошей.

 

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева зяаявила, що більшість ліквідованих за період її роботи банків вже не мали активів для виконання своїх функцій, або займалися відмиванням грошей.

"Не шкодуйте про 82 банки, які ми вивели з ринку, як би боляче це не було. Тому що ці банки, на жаль, не були банками. З них 20 займалися просто відмиванням грошей, в інших банках просто не було абсолютно ніяких активів, тому що у вкладників просто ці активи вкрали", – сказала керівник НБУ в ефірі телеканалу ICTV увечері в неділю, 23 жовтня.

В якості прикладу Гонтарева навела ситуацію з фінустановами бізнесмена Олега Бахматюка – VAB Банком і банком "Фінансова ініціатива".

"Пан Бахматюк винен банківській системі, Національному банку на сьогоднішній день 37,9 млрд грн, з яких 21 млрд – Фонду гарантування вкладів, майже 11 млрд він винен самому Нацбанку і 5,3 млрд він повинен банківській системі України на сьогоднішній день, державним банкам. Так от, це більше, ніж останній транш, який ми отримали від МВФ. 90% коштів в цьому банку було віддано особисто бізнесу пана Бахматюка, який він не повертає досі. Тільки Фонд гарантування на сьогоднішній день виплатив 15 млрд грн гарантованих вкладів",– пояснила голова Нацбанку.

Гонтарева також вказала на заборгованість колишнього власника банку "Михайлівський" Віктора Поліщука перед Фондом гарантування вкладів та іншими банками, що становить 23 млрд гривень.

За словами голови НБУ, Фонд гарантування вже направив до правоохоронних органів 3246 заяв на загальну суму 248 млрд грн.

"У квітні 2015 року Верховною Радою був прийнятий закон про відповідальність не тільки менеджменту, але й про відповідальність акціонерів цих банків. Тому кожному з цих акціонерів, напевно, буде по 5 років (позбавлення волі, – Ред.)", – підсумувала Гонтарева.

Читайте також: Нацбанк ліквідує "Держзембанк"

НБУ в березні заявив про намір стягнути з поручителів-власників банків, що визнані неплатоспроможними, 11,462 млрд грн. Зокрема, згідно з його інформацією, фінансова порука Олега Бахматюка VAB Банку становить 4,55 млрд грн, по банку "Фінансова ініціатива" – 4 млрд грн.

Нацбанк 23 червня 2015 року відніс банк "Фінансова ініціатива" до неплатоспроможних.

АТ "Комерційний банк "Фінансова ініціатива" був заснований у 2005 році. Його 100%-вим бенефіціаром на березень 2015 року через Quickcom Limited і ТОВ "Інвест-Сервіс" був Бахматюк, який також є найбільшим акціонером VAB Банку, рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію якого НБУ прийняв 20 березня 2015 року.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 квітня 2015 року за розміром активів (19,18 млрд грн) банк "Фінансова ініціатива" займав 16-е місце серед 133 українських банків.