Лідери Митного союзу зустрінуться з Януковичем вже у квітні

06 березня 13:55

Україна буде обговорювати ціну на російський газ за участю президентів всіх країн МС - Росії, Білорусі і Казахстану.

 

Зустріч президента України з президентами країн Митного союзу - Росії, Білорусі і Казахстану - пройде, ймовірно, у квітні, анонсував Віктор Янукович.

"Майбутня зустріч, швидше за все, пройде вже за участю України, Росії, Білорусі та Казахстану. І, швидше за все, це буде квітень цього року, тобто не пізніше, ніж через 1,5-2 місяці", - повідомив 6 березня український президент під час робочої поїздки в Черкаську область.

Про зустріч Янукович розповів, відповідаючи на питання про результати переговорів на газову тематику, які піднімалися на його зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним 4 березня.

"Безумовно, нас хвилює одне з найголовніших питань - це формування справедливої ринкової ціни на газ для України", - сказав він.

За словами Януковича, сторони визначили терміни цієї роботи.

Окрім того, президент зазначив, що в процесі газових переговорів сторони реалізують своєрідний "покроковий план, працюють робочі групи на рівні міністерств, а також за участю консультантів з відомих консалтингових компаній, міжнародних фонів".

Нагадаємо, раніше Янукович на зустрічі з Путіним заявив, що формат співпраці України з країнами МС повинен визначатися на чотиристоронніх переговорах, за участю всіх країн-членів організації.

Зі свого боку, Путін погодився з тим, що це питання, по суті, політичне. "Це політичний вибір самої України. І ми, безумовно, будемо ставитися з повагою до будь-якого (вибору - ред.)", - сказав він.

Київ пропонує обговорити співпрацю у форматі "3+1" (Росія, Білорусь, Казахстан плюс Україна). Однак такий формат не підтримують у Москві, наполягаючи на повноцінному членстві Києва в наднаціональному формуванні.

Разом з тим, як запевнив Янукович на саміті Україна-ЄС у Брюсселі, Україна буде співпрацювати з Митним союзом лише в тому форматі, який не суперечить відносинам з ЄС - Київ націлений на підписання Угоди про асоціацію з ЄС і створення зони вільної торгівлі з Європою. !zn

Читайте також:

Бойко побачив прогрес у переговорах з Росією з енергетики

Янукович хоче співпрацювати з Митним союзом в статусі спостерігача: Було б бажання партнерів

У ЄС нагадали Україні, що членство в Митному союзі забирає суверенітет

Київ розраховує вже в цьому році створити ЗВТ і з Москвою, і з Європою