Лагун зацікавився купівлею Platinum Bank

25 квiтня 11:27

Власник "Дельта Банку" може купити 100% Platinum Bank, який входить у п'ятірку банків, що найбільш активно роздають беззаставні кредити населенню.

 

Структури, близькі до "Дельта Банку" бізнесмена Миколи Лагуна, проводять due diligence (передпродажну перевірку) 50-го за розміром активів Platinum Bank. Інформацію про це підтвердив сам Лагун. "Так, ми беремо участь у процесі", - сказав він Forbes, але відмовився коментувати подробиці переговорів.

"Дельта" зацікавлена у придбанні 100% акцій Platinum Bank, відзначає голова правління середньої за розміром фінустанови, який також розглядав можливість покупки.

Нинішні власники Platinum Bank хотіли б отримати за нього не менше $ 52 млн плюс-мінус 15%, або одного капіталу. Остаточна ціна залежатиме від якості кредитного портфеля і реального рівня прострочених кредитів.

За словами гендиректор банку Грега Краснова, зараз йде тендерний процес: "У нас цілий ряд гравців проводить due diligence". Він не уточнив, хто саме прицінюється до фінустанови і якого розміру пакет акцій виставлений на продаж. "Ми отримали ряд пропозицій, кілька з них відхилили, - пояснює Краснов. - До кінця травня очікуємо остаточних пропозицій від тих гравців, які проводять due diligence".

Зазначимо, що ще у березні-2013 Микола Лагун говорив, що не зацікавлений у купівлі Platinum Bank у зв'язку з відсутністю синергії і занадто високою ціною, яку хочуть продавці.

zn
zn
Новинський, Лагун, Янукович-молодший і росіяни розділять банківський ринок України

Пропозицію про продаж контрольного пакету акцій Platinum Bank було розіслано інвесткомпанією "ВТБ Капітал" у лютому цього року. Тізер отримали близько 20 інвесторів, серед яких називалися російський фонд прямих інвестицій "Берінг Схід" і група СКМ Ріната Ахметова.

Platinum може бути цікавий багатьом структурам, охочим зміцнити позиції на ринку високоприбуткового мікрокредитування. За оцінками самого Platinum Bank, він входить у п'ятірку найбільших гравців ринку кеш-кредитів.

Основні акціонери Platinum Bank - інвестиційний фонд Horizon Capital (45% акцій), шведський фонд прямих інвестицій East Capital (24%), менеджмент банку (18%), IFC з групи Світового банку (5%) і інвестиційний фонд FPP Asset Management (4%).

Активи Platinum Bank на 1 квітня 2013 року - 3,6 млрд грн. Кредитний портфель у розмірі 2,8 млрд грн на 99,5% складається з заборгованості фізичних осіб. Банк спеціалізується на беззаставному кеш-кредитуванні і має більше 1 700 точок продажів. Рентабельність активів - 3,55%, власний капітал - 417,7 млн грн, або $ 52,2 млн. !zn

Читайте також:

Лагун купив "Кредитпромбанк" за $ 1 долар

Грецькі банки закриють свої "дочки" в Україні

Австрійські банкіри пояснили відхід з України "економічною і політичною невизначеністю"

Італійці, французи і австрійці мають намір збільшити інвестиції у фінансовий сектор України