Лагард закликала всі країни підтримати МВФ під час кризи в єврозоні

28 сiчня 13:51

Крістін Лагард закликала всі країни активніше фінансувати МВФ. На форумі в Давосі глава МВФ з'явилася з маленькою сумочкою, «щоб зібрати трохи грошей».

 

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) закликала розвинені країни світу активніше вносити вклад у фінансування фонду для вирішення найбільш гострої проблеми нашого часу - кризи в єврозоні. Про це Крістін Лагард повідомила в суботу, 28 січня, виступаючи на круглому столі, присвяченому огляду економічної ситуації в світі.
Дискусія відбулася в рамках 42-ї сесії Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ). «МВФ - один з інструментів, він підвищує рівень довіри, поширює стабільність, і в цьому процесі потрібно продемонструвати багатосторонню підтримку з боку його членів», - зазначила вона.
За словами К.Лагард, це важливо для вирішення «не лише проблем у єврозоні, але і в будь-якій країні МВФ». «У Європи будуть свої потреби, в цьому немає сумнівів. Але в Центральній та Східній Європи вони будуть теж, потреби будуть і в інших країн - у одних в середньостроковій, в інших - у довгостроковій перспективі», - підкреслила вона.
«Саме тому я знаходжуся тут, зі своєю маленькою сумочкою, для того, щоб зібрати трохи грошей», - сказала К.Лагард, продемонструвавши слухачам, що слідкували за дискусією, цей обов'язковий жіночий аксесуар.
Визнаючи, що найбільш складне становище склалося в єврозоні, глава МВФ водночас підкреслила, що це не означає, що інші країни можуть спокійно чекати, поки європейці не вирішать самі свої проблеми. «Ситуація не обмежується одним регіоном ... Жодна країна не захищена, і всі зацікавлені в тому, щоб ця криза була розв'язана адекватним способом. Зараз саме час для цього», - підкреслила К.Лагард.
На її думку, для того, щоб єврозона вийшла з кризи, принципово важливо забезпечити економічне зростання, підвищити рівень ліквідності банків та підвищити конкурентоспроможність, провести бюджетну консолідацію. «Європа повинна зробити ці важливі речі дуже швидко», - сказала вона.
При цьому К.Лагард торкнулася також у своєму виступі становища в США і Японії, «сукупний дефіцит бюджету яких є вищим, ніж у Європі», і закликала їх вирішити свої проблеми в середньостроковій перспективі.
Щодо країн, що розвиваються, економіка яких перебуває в плюсі, вони, на думку глави МВФ, повинні продовжувати політику, направлену на розвиток внутрішніх ринків, а не спиратися виключно на експорт і на інвестиції. !zn
Читайте також
Давос, МВФ та інше