Лагард натякнула на припинення підтримки МВФ без прогресу в боротьбі з корупцією

10 лютого 13:33

Глава МВФ натякнула українській владі на ризик повторити долю режиму Януковича і закликала прискорити реформи.

 

Міжнародному валютному фонду складно продовжувати співпрацю з Україною за програмою розширеного фінансування EFF без належної боротьби з корупцією, заявила директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард.

"Я стурбоавана тим повільним прогресом, який демонструє Укрїна щодо поліпшення державного управління, боротьби з корупцією та у зменшенні впливу корисливих інтересів на політику. За відсутності помітних зусиль, надати новий поштовх реформам в управлінні державою та боротьбі з корупцією, складно уявити, що програма, яка підтримується МВФ, триватиме і буде успішною", – йдеться в заяві Лагард, поширеній в середу, 10 лютого.

Лагард попереджає, що Україна "ризикує повернутися до практики невдалих економічних кроків, яких і так вистачало в її недавній історії".

"Життєво важливо, щоб зараз дії лідерів України повернули країну на обнадійливий шлях реформ", – підкреслила глава МВФ.

Читайте також: МВФ радить створити в Україні холдинг держкомпаній

Раніше агентство Bloomberg писало про те, що після відставки міністра-реформатора Айвараса Абромавичуса і його заяв про корупцію у владі, серед інвесторів знову з'явилися страхи про дефолт України через побоювання про уповільнення реформ.

У Держдепартаменті вже заявили, що США хочуть бачити продовження реформ Абромавичуса в Україні.

Також посли країн G7 закликали Україну продовжувати курс реформ у співпраці з МВФ, а українських керівників - відкинути "свої дріб'язкові розбіжності" і назавжди залишити в минулому "корисливі інтереси, які гальмували розвиток країни протягом десятиліть".

Джерела DT.UA в Адміністрації президента оцінюють ймовірність відставки прем'єр-міністра і переформатування уряду в 60%. Разом з тим, вони припускають, що склад Кабміну можуть змінити і без звільнення Яценюка. Чим може закінчитися урядова криза в Україні – читайте в статті Юлії Мостової "За ширмою" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

Наприкінці січня президент України Петро Порошенко під час візиту в Давос погодив з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард підписання оновленого Меморандуму про співпрацю. Про позитивний результат переговорів з МВФ заявила міністр фінансів України Наталія Яресько. За її розрахунками, загальна підтримка українських реформ від західних партнерів у 2016 році складе $ 10 млрд.

За очікуваннями керівництва Національного банку України, черговий транш МВФ у розмірі 1,18 млрд SDR ($ 1,63 млрд) має надійти не раніше березня - протягом 2-3 тижнів після підписання меморандуму.

Нагадаємо, чотирирічна програма EFF загальним обсягом близько $ 17 млрд запрацювала в березні 2015 року. На першому етапі сума траншу становила $ 5 млрд, надалі передбачається щоквартальний перегляд і виділення в 2015 році трьох траншів по $ 1,6 млрд з їх подальшим зменшенням до $ 0,61 млрд в 2016-2018 роках. До теперішнього часу Україна отримала лише перший транш коштів на $ 5 млрд і другий - на $ 1,7 млрд.