Курченко намагається "застовпити" собі місце "в трубі"

31 березня 12:48

Структури харківського бізнесмена планують закупити в Угорщині 18 млн кубометрів газу за реверсними схемами. Якщо тестова операція пройде вдало, Курченко спробує викупити або зайняти собі місце "в трубі".

 

"Українська нафтогазова компанія", підконтрольна харківському бізнесменові Сергію Курченко, планує в квітні закупити 18 млн кубометрів газу в угорського газотрейдера Optenergy Kft.

Як стало відомо ZN.UA з джерел у "Нафтогазі України", оператор газотранспортної системи Угорщини Foldgazszallito Ltd в період з 1 по 6 квітня поставлятиме на адресу LLC Ukranien Oil-Gas Compani ("Українська нафтогазова компанія", входить у групу Курченка) щодоби по 3,02 млн кубометрів.

Пробна закупівля 18 млн кубометрів газу в угорського трейдера Optenergy Kft, вважають експерти, має на меті в майбутньому укласти не лише контракти на реверс в Україну спотового газу, ціна якого в певні періоди вдвічі нижча ціни російського газу, що закуповується "Нафтогазом" у "Газпрому" згідно з умовами контракту від 19 січня 2009 року. Якщо тестова операція пройде вдало, то Курченко буде, ймовірно, з часом не тільки імпортувати газ у реверсному напрямку, але і спробує викупити або зайняти собі місце "в трубі", що забезпечить можливість згодом навіть торгувати своєю квотою на транзит газу.

- Україна диверсифікує реверсні поставки газу

Якщо врахувати, що Україна веде активні переговори про початок реверсних газопостачань ще й через Словаччину (попередньо називають річний обсяг 10 млрд кубометрів) і Румунію (до 5 млрд), то кількість охочих попрацювати на цьому ринку очевидно буде зроcтати. І перші претенденти зможуть отримати найбільш вигідні умови. Навіть при тому, що сьогодні реверс спотового газу в Україну не дає значного прибутку.

Подробиці читайте у свіжому випуску "Дзеркала тижня. Україна" в матеріалі Алли Єрьоменко "Диверсифікація реверсу як спосіб для України стати повноцінним учасником газового ринку Європи". !zn

Читайте також:

На кожен "обхід" знайдеться "контробхід"

Реверс - не шантаж

Україна почала реверсні поставки газу через Угорщину

Україна в березні практично перестала купувати газ у Росії