Кредитні апетити уряду залишать економіку без кредитів

08 грудня 23:01

Уряд, забираючи вільні гроші з внутрішнього ринку за допомогою ОВГЗ, відбирає їх таким чином у реального сектору, не даючи банкам кредитувати.

 

Надмірно високі плани уряду щодо залучення кредитів на внутрішньому ринку (у держбюджеті передбачена сума понад 90 млрд. грн) призведуть до гальмування кредитування, що в свою чергу спровокує сповільнення економіки та зменшення надходжень до бюджету.

Таку думку висловили учасники круглого столу «Україна та рейтинги її інвестиційної привабливості: про що свідчать результати експертних та підприємницьких опитувань?», проведеного «Лігою фінансового розвитку» за підтримки «Дзеркала тижня. Україна».

«В бюджеті заклали дуже високі темпи зростання ВВП. При тому, що є тенденція до падіння і що банки припинили кредитування. Якщо держава не зможе запустити механізм кредитування на рівні 15%, то будемо мати не +3,4% зростання економіки, а "мінус" 3,4%. І тоді вже проблема бюджетного дефіциту і запозичень стане критичною», - зазначив ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

У свою чергу виконавчий директор Міжнародного фонду ім. Блейзера Олег Устенко звернув увагу, що на внутрішньому ринку й так небагато вільної ліквідності.

«Ви [уряд, - ред] туди проштовхуєте свої ОВДП, виймаєте гроші з реального сектору і хочете, щоб банки зайняли пасивну стратегію і сиділи на своїх облігаціях і загалом-то заробляли пасивно відсотки?», - зауважує експерт.

На думку Устенка, на такому фоні та з урахуванням обмеженості доступу до зовнішніх джерел фінансування, приватизація є більш прийнятним варіантом покриття дефіциту бюджету (навіть враховуючи зниження вартості активів під час кризи).