Країни БРІКС закликали відмовитися від традиції, за якою представник США очолює Світовий банк

26 лютого 08:36

Міністри фінансів країн БРІК не виключили, що провідні країни, що розвиваються, висунуть свого кандидата на пост президента Всесвітнього банку.

 

Країни БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР) закликають відмовитися від традиції призначати на посаду глави Світового банку американців і виступають за відкритий для всіх країн процес вибору керівника цього міжнародного інституту.

Як повідомляє Reuters, питання про майбутнє керівника Світового банку обговорювалось на зустрічі БРІК під час дводенного засідання міністрів фінансів G20, що проходить нині в Мехіко. Міністри БРІК не виключили, що провідні країни, що розвиваються, висунуть свого кандидата на пост президента Всесвітнього банку.

Зокрема, міністр фінансів ПАР Правін Гордхан заявив, що посада голови Світового банку повинна бути відкрита для будь-якої національності. «Прийшов час відмовитися від традиції, за якою представник США очолює Світовий банк, а європеєць - Міжнародний валютний фонд», - сказав Гордхан.

Нинішній президент Світового банку Роберт Зеллік йде з посту 30 червня 2012 року. Відповідно до неформальних міжнародних домовленостей главою Світового банку завжди обирається громадянин США, а головою МВФ - представник Європи.

США найближчим часом мають намір оголосити ім'я свого кандидата на посаду президента Світового банку. За неофіційними даними, ним може виявитися колишній економічний радник Білого дому Лоуренс Саммерс. Американська преса також сватала на цю посаду держсекретаря США Хілларі Клінтон та її чоловіка Білла Клінтона. !zn

Читайте також

Кабмін звернувся до Світового банку, аби не виконувати вимогу МВФ

Глава Світового банку Зеллік йде у відставку

МВФ може припинити кредитування України, - СБ

СБ призначив новим директором по Україні екс-главу представництва банку в Камбоджі


Пострадянські країни отримають $ 27 млрд від Світового банку