Країни ОПЕК домовилася про скорочення видобутку нафти - Bloomberg

30 листопада 15:40

Видобуток скоротять на 1,2 млн барелів на добу.

 

Країни ОПЕК на зустрічі у Відні в середу, 30 листопада, домовилася про скорочення видобутку нафти на 1,2 млн барелів на добу млн барелів, незважаючи на всі скептичні прогнози.

Про це повідомляє Bloomberg, додаючи, що це перше подібне рішення організації за останні 8 років. Як повідомив виданню неназваний делегат, який брав участь у сьогоднішніх переговорах у Відні, згідно з домовленістю, країни-учасники вирішили разом скоротити денну видобуток на до 32,5 мільйонів барелів на день. Ринок вже відреагував на ці новини. І на лондонській біржі ціни на нафту підскочили на 7,6% - до 49,90 доларів.

Нагадаємо, що переговори про скорочення видобутку заради усунення перенасичення нафтового ринку тривали протягом останнього року. Але країни ОПЕК до сьогоднішнього дня не могли домовитися ні про які конкретні дії через розбіжності у поглядах на те, хто і на скільки повинен зменшити виробництво. Зокрема, Іран вимагав, щоб Саудівська Аравія сама тільки скоротила денний видобуток на один мільйон барылей. В той час, як Ер-Ріяд хотів, щоб Тегеран, який не так давно позбувся від західних санкцій, теж взяв участь в скороченні на рівні з усіма.

Видання Reuters повідомляло, що Саудівська Аравія готова до компромісу з Іраном щодо скорочення видобутку нафти. Міністр енергетики Саудівської Аравії Халі даль-Фаліх перед зустріччю міністрів країн ОПЕК заявив, що його країна згодна, щоб Іран скоротив виробництво на рівні до запровадження західних санкцій.

Вчора повідомлялося, що нафта дешевшає через невизначеності з угодою країн ОПЕК. Станом на 08:28 за київським часом вартість лютневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent зменшилася на 0,61%, до 48,91 долара за барель.