Кожен аукціон приводить до зростання цін на деревину на 20-30%. Деревообробники звинувачують державу

09 червня 12:06

Кожен новий аукціон призводить до зростання цін на необроблену деревину на 20-30%. Деревообробники вбачають у цьому цілеспрямовану політику керівництва Державного агентства лісових ресурсів, що реалізовується аж ніяк не ринковими методами.

 

На думку учасників ринку, для прогнозованого зростання цін монополіст штучно створює дефіцит, який веде до ажіотажного попиту. Так, на аукціоні другого кварталу техсировини для виробництва ДСП було виставлено в обсязі 450 тис. кубометрів, що на 230 тис. кубометровілі на 34% менше, ніж у першому кварталі, і вдвічі менше, ніж потреби підприємств. На останньому аукціоні при заявках на 740 тис. кубометрів технологічної деревної сировини на торги було виставлено лише 543 тис. кубометрів.

На цьому тлі заява глави Держагентства лісових ресурсів Віктора Сівця про «необхідну кількість деревини, що забезпечує потреби малого, середнього і великого товаровиробника» звучать, як мінімум, знущально. Особливо якщо врахувати, що малий і середній деревообробний бізнес взагалі не представлений на цих аукціонах. Розмір лотів, а також необхідність подачі маси довідок та бухгалтерських документів роблять їх участь в аукціонах практично неможливим. Заборона ж на прямі договори реально ставить дрібні і середні підприємства перед вибором: або згортати свій бізнес, або «домовлятися» з лісгоспами з використанням тіньових корупційних схем. При цьому примусові аукціони не подобаються не тільки покупцям, але і продавцям. Лісгоспи, будучи незалежними суб'єктами підприємницької діяльності, фактично потрапляють під повний контроль регулятора. У результаті - ліс, заготовлюється в різних регіонах України, пропонують практично за однією і тією ж, що спускається, понад ціною, яку при цьому чиновники примудряються називати «ринковою», а механізм її формування «прозорим ринком». Докладніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в статті Артема Святненка «Аукціон без вибору».